NAJAVLJENA MASOVNA KREDITNA DEGRADACIJA

Merkozy postavio ultimatum eurozoni

06.12.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Agencije za kreditni rejting konačno su izgubile strpljenje za okolišanje Berlina i Pariza po pitanju rješavanja krize eura. Standard and Poor's stavio je 15 zemalja eurozone na listu za kreditni odstrel i ako samit u Bruxellesu u četvrtak i petak ne bude zaključen radikalnim akcijskim programom, svi, od Njemačke, Finske i Nizozemske pa do Francuske mogu očekivati gubitak vrhunskog kreditnog rejtinga. U Francuskom slučaju to će biti čak za dvije ocjene. Merkozy je odgovorio ultimatumom članicama eurozone

Što nisu mogli svi  samiti EU-a u posljednje dvije godine, može očito tek mala najava agencije za kreditni rejting S&P da će srozati ocjene zemalja eurozone. Iznenađenje je proizvela činjenica da je i Njemačka stavljena u isti koš s ostalima, što samo potvrđuje mišljenje mnogih da se ne može ponašati kao nedEU-aodirljivi suveren koji neopterećeno propisuje ritam i način rješavanja krize dok se ostatak eurozone bori za opstanak. Dakle, S&P je najavio da bi u roku od 90 dana mogao smanjiti kreditni rejting za 15 od 17 članica eurozone, među kojima su i Njemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Nizozemska i Finska koje imaju najviši rejting AAA, prenosi Reuters.

'Samit u Bruxellesu je jedinstvena prilika za to da kreatori politike u EU napuste obrazac defenzivnih i djelomičnih mjera u rješavanju krize', izjavljuju u S&P-u. Ako sastanak ne završi konkretnim, radikalnim i hitnim rješenjima, već ionako narušeno investitorsko povjerenje u eurozonu, doživjet će strmoglav pad, najavljuju u agenciji, nakon čega je gubitak vrhunskog kreditnog rejtinga samo logična posljedica.

Merkel i Sarkozy su netom prije prijeteće najave S&P-a održali press konferenciju u Parizu na kojoj su prvi put iznijeli detalje oko budućeg financijskog funkcioniranja Unije. Ključna reforma se tiče kontrole budžeta nacionalnih ekonomija, koje će, u slučaju da im dug prelazi 60 posto, a deficit tri posto BDP-a, snositi automatske sankcije. Pitanje koje je ostalo neodgovoreno jest to hoće li se tješnja fiskalna politika, predstavljena praktički kao ultimatum svima koji žele dalje participirati u Uniji, odnositi samo na članice eurozone ili čitavu EU. Naime, Velika Britanija ne skriva radikalni otpor daljnjoj regulaciji svojih financija iz smjera Bruxellesa, a i najavili su da će za svako pitanje koje dira u reformu postojećih ugovora Unije održati nacionalni referendum. Iz te perspektive vjerojatnije je to da će sustav kontrole nacionalnih budžeta i sankcija biti donesen samo za članice eurozone.

Voda je došla do grla kako Angeli Merkel tako i Nicolasu Sarkozyju. Više se ne radi o spašavanju europske periferije, već vlastite kože. Gubitak AAA kreditnog rejtinga ili, u slučaju Francuske najavljeni gubitak za čak dvije ocjene, ozbiljno će se odraziti na ekonomsku budućnost Starog kontinenta. Sada je i očito kako je njemački plan da se teret rješavanja krize ne može prelamati preko leđa privatnih investitora (ponajprije banaka) jednostavno zato što dionice banaka otpisivanjem grčkih dugova strelovito padaju na tržištu dionica te samo ubrzavaju kolaps eura. Također, Francuska je shvatila da se kriza ne može rješavati ad hoc političkim dogovorima na vrhu, već da treba biti uspostavljen mehanizam kontrole i sankcija koji će biti crno na bijelo parafiran u novom ustavu (ako je riječ o eurozoni) ili reformi postojećeg (ako će se odnositi na čitavu Uniju) prenosi Wall Street Journal.

Jedno je sigurno, samit Unije u četvrtak i petak u Bruxellesu, ako ne bude revolucionaran, bit će fatalan.