NAKON ČLANKA U DER SPIEGELU

Merkel se ne boji Al-Kaidinog napada na Reichstag

20.11.2010 u 12:50

Bionic
Reading

Al-Kaida i skupine bliske toj terorističkoj mreži navodno pripremaju atentat u Berlinu na Reichstag, sjedište njemačkog parlamenta, piše njemački tjednik Der Spiegel u broju od ponedjeljka

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova nije bilo dostupno za komentar tog članka u listu koji je često dobro informiran o sigurnosnim pitanjima. Pozivajući se na policijske izvore, list je objavio da su teroristi planirali uzeti taoce i počiniti krvoproliće vatrenim oružjem.

Njemačku kriminalističku policiju (BKA) nekoliko je puta telefonom zvao jedan džihadist koji tvrdi da želi napustiti svoju organizaciju, nastavlja Der Spiegel.

Informacije koje je dostavio potakle su ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea da u srijedu upozori stanovnike na povećanu opasnost od islamističkih napada u Njemačkoj, piše list.

Prema njegovim izjavama teroristička skupina je sastavljena od šest osoba. Dvije su prije 6-8 tjedana doputovale u Berlin, a među četvoricom preostalih terorista koji bi tek trebali doći u Njemačku je jedan Nijemac, jedan Turčin, jedan Sjevernoafrikanac i jedna osoba čiji je identitiet ostao nepoznat.

Isti izvor je rekao da se atentati pripremaju za veljaču ili ožujak.

Der Spiegel dodaje da je prije dva tjedna FBI informirao ministra de Maizierea da je jedna teroristička skupina sklopila dogovorila s Al-Kaidom i želi poslati dvojicu terorista u Njemačku.

U srijedu je njemačka vlada najavila pojačanje antiterorističkih mjera zbog povećane opasnosti od islamističkih atentata.

Za sada je jedina vidljiva mjera podizanje ograde oko Reichstaga.

Merkel se boji napada

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u subotu građanima da ne žive u strahu od terorističkih prijetnji s kojima je Njemačka suočena posljednjih dana.

"Mi u Njemačkoj želimo živjeti slobodno i bez straha i nikakva teroristička prijetnja neće nas u tome spriječiti", rekla je Merkel za list Bild am Sonntag.

"Snage sigurnosti čine sve što je moguće kako bi nas zaštitile", dodala je kancelarka, te je policiji i obavještajnim službama zahvalila na njihovim naporima i pozvala građane da ih podrže u njihovu radu.

Njezina je izjava uslijedila nakon što je tjednik Der Spiegel izvijestio o postojanju islamističke zavjere za napad na Reichstag, sjedište njemačkog parlamenta u Berlinu. Iza priprema toga napada navodno stoji Al-Kaida.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova nije bilo dostupno za komentar tog članka u Der Spegelu, listu koji je često dobro informiran o sigurnosnim pitanjima. Pozivajući se na policijske izvore, list je objavio da su teroristi planirali uzeti taoce u Reichstagu i počiniti krvoproliće vatrenim oružjem.

Njemačku kriminalističku policiju (BKA) nekoliko je puta telefonom zvao jedan islamist koji tvrdi da želi napustiti svoju organizaciju, nastavlja Der Spiegel. Informacije koje je dostavio potakle su ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea da u srijedu upozori stanovnike na povećanu opasnost od terorističkih napada u Njemačkoj, piše list.

Po njegovim izjavama teroristička skupina je sastavljena od šest osoba. Dvije su prije šest do osam tjedana doputovale u Berlin, a među četvoricom preostalih terorista koji bi tek trebali doći u Njemačku po jedan su Nijemac, Turčin, Sjevernoafrikanac i jedna osoba čiji je identitiet ostao nepoznat. Isti izvor je rekao da se napadi pripremaju za veljaču ili ožujak.