SUMMIT EU - TURSKA

Merkel: Pregovori o migrantskoj krizi mogli bi potrajati

07.03.2016 u 14:39

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je za migrantsku krizu ključno naći održivo rješenje s Turskom, da je potrebno smanjiti broj ilegalnih migranata, ne samo u nekim, nego u svim zemljama, uključujući i Grčku. 'Želimo smanjiti broj ilegalnih migranata, ali u svim zemljama, uključujući i Grčku, a ne samo u nekim. Stoga moramo naći održivo rješenje za zaštitu vanjskih granica, osigurati funkcioniranje schengenskih pravila. Sve to treba poboljšati, ali ne jednostranim mjerama', rekla je Merkel dolazeći na summit EU-a i Turske

Istaknula je da je morsku granicu moguće kontrolirati samo u suradnji s Turskom te da se treba boriti protiv ilegalnih migracija, što je također moguće 'jedino u suradnji s Turskom'.

'Nadam se da ćemo napraviti korak naprijed prema postizanju tih ciljeva danas, ali to zahtijeva teške pregovore pa može potrajati neko vrijeme da dođemo do rezultata', rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Francois Holande rekao je da EU s Turskom treba imati 'izravne, iskrene i efikasne odnose', upozorivši da ne može biti prihvatljivo sve što radi ta zemlja, misleći na odnos prema medijima.

'Moramo biti krajnje oprezni prema mjerama koje su poduzete. Mediji moraju biti slobodini svuda pa i u Turskoj', rekao je Hollande, odgovarajući na upit o preuzimanju najvećeg turskog oporbenog lista Zaman.