EKONOMSKI ZAOKRET

Merkel podupire odobrenje statusa tržišne ekonomije Kini

30.10.2015 u 14:45

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Njemačka načelno za odobrenje 'statusa tržišne ekonomije' Kini, što bi bio zaokret koji bi EU-u otežao zaštitu lokalnih industrija od kineske konkurencije, ali je dodala da je pred Pekingom još puno posla

EU i ostale članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) moraju odlučiti hoće li Kini odobriti 'status tržišne ekonomije' do kraja 2016.

WTO je, kada se komunistička Kina pridružila tijelu 2001., priznao da tržišne sile ne određuju tamošnje lokalne cijene te rekao da se nada da će za 15 godina Peking imati manju ulogu u upravljanju gospodarstvom.

U sklopu dvodnevnog posjeta Kini, Merkel je u petak kazala da pred tom zemljom ima još posla prije nego što dobije status tržišne ekonomije i da će ga provjeravati Europska komisija.

'Njemačka, generalno gledajući, podupire želju Kine da dobije status tržišne ekonomije. Istodobno Kina ima domaću zadaću, primjerice na području javne nabave', rekla je njemačka kancelarka, dodavši da Njemačka želi potaknuti proces, kroz sporazum o investiranju između EU-a i Kine.
 
Na njemačko-kineskom poslovnom kongresu u Hefeiju Merkel je pozvala na bolju zaštitu čelične i solarne industrije od nepoštene međunarodne konkurencije, na što se žale neki proizvođači.

Merkel je također kazala da čelični sektor treba 'određeni stupanj zaštite tržišta' jer proizvođači kažu da se pravila o zaštiti okoliša razlikuju od zemlje do zemlje, što utječe na cijene.

'Također se nadam da možemo proširiti pravila koja su već na snazi i na solarni sektor', rekla je Merkel.
 
Kineski premijer Li Keqiang rekao je također da Njemačka i Kina žele do 2016. postići sporazum o zaustavljanju industrijske špijunaže.