NE TRPI PORAZE

Merkel otjerala prvog ministra

17.05.2012 u 10:05

Bionic
Reading

Prvi puta u svoja dva kancelarska mandata Angela Merkel dala je otkaz nekom ministru iz svoje vlade. Ta dvojbena čast pripala je ministru okoliša Norbert Roettgenu, koji je zaslužan za katastrofalan poraz CDU-a u prošlonedjeljnim izborima u pokrajini Nordrhein-Westfalen. Roettgen je nekad slovio za Merkeličina miljenika i potencijalnog nasljednika

Nekada je Angela Merkel oko sebe imala mnogo potencijalnih nasljednika na mjestu kancelarke i predsjednice CDU-a, no taj se broj s godinama smanjio na samo tri osobe: ministricu rada Ursulu von der Leyen, ministra obrane Thomasa de Maizierea i ministra okoliše Norberta Roettgena. Od jučer se Roettgen više ne može među njih ubrajati jer ga je Merkel po kratkom postupku najurila iz vlade!

Kancelarka je sama izašla pred novinare i u kratkoj izjavi hladno objavila da smjenjuje Roettgena te na čelno mjesto ministarstva okoliša dovodi svojeg povjerljivog suradnika Petera Altmeiera, kojeg berlinski mediji nazivaju 'desnom rukom kancelarke'. Altmeier je dosad bio zamjenik predsjednika frakcije CDU u Bundestagu, zadužen za discipliniranje zastupnika i osiguavanje parlamentarne većine za Merkeličinu vladu.


Roettgen, koji je nekoć važio za Merkeličina miljenika, u nemilost je pao zbog katastrofalnog rezultata CDU-a na pokrajinskim izborima u Nordrhein-Westfalenu, ali još više jer je pred kraj kampanje izjavio da su lokalni izbori i 'referendum o europskoj politici kancelarke'. Kada je sve to porodilo tek 26 posto glasova, bilo je jasno da Norbert Roettgen može odustati od svojih snova o nasljeđivanju Merkel. Roettgen se ipak nadao da će ostati ministar okoliša do kraja mandata, dakle 2013. godine, ali ga kancelarka – kako se priča u berlinskim kuloarima, a prenose njemački mediji – doslovno više nije mogla gledati.

Rijetke su situacije u kojima Merkel reagira brzopleto i emotivno, pa je Roettgen prvi ministar kojeg je u sedam godina Merkel izbacila iz vlade. Njemački mediji su ironično komentirali kako je 'čudno što je Roettgen u nedjelju prije 18 sati bio odličan ministar okoliša, dok je tri dana nakon toga otpušten'. S obzirom na to da je sljedećih nekoliko mjeseci presudno za političko preživljavanje Angele Merkel, koju u 2013. čekaju izbori, predsjednica CDU-a više ne tolerira nikakve pogreške, komentirali su anonimni izvori iz Merkeličinih demokršćana.