daleko od kompromisa

Merkel o Brexitu: Potrebno je još puno rasprava

22.11.2018 u 13:14

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak da je potrebno još "puno rasprava", posebice unutar same Velike Britanije, kako bi se došlo do kompromisa o brexitu, nekoliko dana prije summita koji bi trebao zapečatiti konačni sporazum

"Već smo postigli napredak, ali bit će još puno potrebnih rasprava, posebno u Velikoj Britaniji", izjavila je njemačka kancelarka u razgovoru s njemačkim poduzetnicima.

Merkel je obećala učiniti sve "kako bi se postigao sporazum jer bi izlaz bez sporazuma bio najgori put" za europska i britansko gospodarstvo ali i za izgradnju budućeg odnosa povjerenja između 27-orice i Londona.

"Možemo napraviti samo dvije stvari: ići prema Velikoj Britaniji u duhu partnerstva, prijateljstva i ostati ujedinjen s 27 zemalja članica", dodala je Merkel.

Čelnici 27 zemalja članica EU-a trebali bi dati zeleno svjetlo konačnom sporazumu s Velikom Britanijom u nedjelju na europskom summitu.

U četvrtak su pregovarači EU-a i Londona postigli dogovor o obrisima političke deklaracije o budućim međusobnim odnosima nakon izlaska Velike Britanije, potvrdio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.