stanje pod nadzorom

Mektić: U BiH je sada oko 2500 ilegalnih migranata, priljev smanjen u odnosu na srpanj

17.08.2018 u 12:00

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini trenutačno boravi između 2000 i 2300 ilegalnih migranata što je znatno smanjenje u odnosu na srpanj, izjavio je u petak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić

Prema podacima bosanskohercegovačkih policijskih agencija od početka godine do 15. kolovoza u BiH je ušlo oko 10.800 ilegalnih migranata.

Mektić je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci ustvrdio da je stanje ilegalnih migracija ipak pod punim nadzorom, a smanjenje priljeva migranata rezultat je pojačane kontrole granice jer je u Srbiji koncentrirano na tisuće onih kojima je cilj putovati na Zapad preko BiH.

"Mi ove migracije stavljamo pod nadzor i sigurno njima upravljamo", kazao je Mektić.

Potvrdio je da će migranti ubuduće biti smještani u centre koji će biti uspostavljeni u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu te istaknuo da je to pitanje konačno riješeno.

Hrvatska policija nije dala potpune podatke kada je izvijestila o 2500 migranata koji su od početka godine otkriveni pri pokušaju ulaska u BiH, istaknuo je Mektić.

Migranti u Velikoj Kladuši Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Njegova je neizravna tvrdnja koja proistječe iz predstavljenih brojki kako je u Hrvatsku praktično uspjelo ući do osam tisuća ilegalnih migranata.

"Ili ih (hrvatska policija) nisu otkrili ili nisu dali točne podatke", ustvrdio je Mektić.

Policija u BiH poduzima intenzivne provjere kako bi otkrila one među ilegalnim migrantima koji su umiješani u kriminalne aktivnosti, a dio tih mjera bila je i policijska racija provedena u četvrtak na području Bihaća kada su uhićene dvije osobe umiješane u razbojništva i krijumčarenje drogom, istaknuo je Mektić.

Kazao je da je do sada uhićeno više od trideset osoba za koje je istragama utvrđeno da su krijumčarili migrante preko teritorija BiH.