VELIKA KLADUŠA-MALJEVAC

Stotinjak migranata stiglo na granični prijelaz s Hrvatskom, promet bio obustavljen

18.06.2018 u 14:28

Bionic
Reading

Migranti su danas organizirano iz pravca Drmaljeva krenuli u pravcu graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac s namjerom ulaska u Hrvatsku. Granični prijelaz bio je zatvoren oko sat i pol

'GP Donja Kladuša-Maljevac odblokiran. Promet se odvija normalno', potvrdila je PU karlovačka. Tu su informaciju potvrdili i na graničnom prijelazu.

Na graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac raspoređene su i policijske snage koje osiguravaju most nedaleko granice između BiH i RH. Grupa migranata zaustavljena je 200-tinjak metara od granice, javlja N1.

S migrantima se pregovara kako bi bile poduzete mjere s ciljem njihovog udaljavanja od graničnog prijelaza, javlja Radio Velika Kladuša.

Putnike se iz mjera predostrožnosti preusmjerava na granične prelaze Izačić i Hadžin potok. U potpunosti je zatvorena i cesta od Tržnog centra Sudo-Luka do granice.

Zlatko Sokolar, bivši načelnik MUP-a za graničnu policiju, kaže da ova situacija s migrantima nije neočekivana.

'Budući da nema konzistentne politike BiH prema suzbijanju nezakonitih migracija, takvi koraci i postupci samih migranata mogli su se očekivati. Najprije granična policija BiH treba spriječiti nekontrolirano kretanje migranata na cestama i prema graničnim prijelazu', rekao je Sokolar.

'Hrvatska policija može fizički odbiti takav pritisak, a s druge strane treba očekivati pravu reakciju BiH vlasti da se to spriječi i da se konačno u BiH uspostavi određeni sustav koji će uređivati siguran smještaj migranata, ali i nemogućnost da uopće prijeđu istočne granice BiH', zaključio je Sokolar u razgovoru za HRT.