imaju zahtjeve za ameriku

Meksiko tvrdi da se drastično smanjio pritok migranata u SAD

06.09.2019 u 22:21

Bionic
Reading

Broj migranata na granici Meksika i SAD-a se više nego prepolovio otkad su dvije zemlje postigle sporazum o suzbijanju ilegalnih migracija u lipnju, rekao je u petak meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Meksiko je rasporedio 25.000 vojnika na granicama sa SAD-om i Gvatemalom.

Broj migranata koji pristižu na granicu pao je na 63.000 u kolovozu u odnosu na 144.000 u svibnju, rekao je Ebrard.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador poručio je da je Meksiko postigao "dobre rezultate".

Brojke su prezentirane na konferenciji za medije četiri dana prije sastanka meksičkih i američkih predstavnika u Washingtonu o procjeni sporazuma koji je postignut pod Trumpovom prijetnjom nametanja kaznenih carina.

Meksiko je imao 90 dana da ostvari napredak u suzbijanju migrantskih tokova iz Srednje Amerike. Tromjesečni rok je istekao u četvrtak.

S obzirom na ohrabrujuće rezultate, Meksiko neće potpisati sporazum o "sigurnoj trećoj zemlji" na što je pozivao Washington, kaže Ebrard. Takav sporazum natjerao bi stotine tisuća migranata da zatraže azil u Meksiku.

"Brojke su poznate. Sporazum o sigurnoj trećoj zemlji nije prihvatljiv za Meksiko s obzirom na postignute rezultate", rekao je meksički ministar.

  • +4
Migranti iz Meksika Izvor: EPA / Autor: Miguel Sierra

Meksiko će na sastanku u Washingtonu iznijeti tri zahtjeva. 

Tražit će više ulaganja u razvoj Srednje Amerike, više mjera za borbu protiv desnog radikalizma kojemu su meta meksički migranti u SAD-u te veću kontrolu nad suzbijanjem krijumčarenja oružja iz SAD-a u Meksiko zbog čega je u 2018. počinjeno 36.000 ubojstava.