pentagonova lista prioriteta

Čak 120 vojnih građevinskih projekata staje da bi se gradio zid na granici s Meksikom

04.09.2019 u 07:15

Bionic
Reading

Više od 120 američkih vojnih građevinskih projekata bit će obustavljeno jer se Pentagon priprema upotrijebiti 3,6 milijardi dolara za izgradnju ili poboljšanje dijelova graničnog zida s Meksikom, priopćili su u utorak američki dužnosnici

Ranije ove godine, predsjednik Donald Trump proglasio je nacionalnu izvanrednu situaciju u pokušaju da financira obećani zid na američko-meksičkoj granici.

Pentagon je rekao da bi iz proračuna mogao preusmjeriti 3,6 milijardi dolara i u ožujku Kongresu pružio popis projekata na kojima bi mogli uštedjeti, ali nisu naveli pojedinosti.

U utorak su dužnosnici Pentagona rekli da će biti obuhvaćeno 127 projekata te da će prvih 1,8 milijardi dolara doći iz obustavljenih vojnih građevinskih poduhvata izvan Sjedinjenih Država. Druga tranša uslijedila bi odgodom vojnih projekata unutar SAD-a, rekli su dužnosnici, javlja Reuters.

Donald Trump Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman rekao je novinarima da su zakonodavci obaviješteni o odluci koja je u skladu s nacionalnom obrambenom strategijom, no najavu su kritizirali demokratski zastupnici.

'Ova odluka će naštetiti već planiranim, važnim projektima namijenjenim pružanju podrške našim službenicima u vojnim postrojenjima u New Yorku, diljem Sjedinjenih Država i svijeta', rekao je u izjavi vođa Demokrata u Senatu Chuck Schumer.