SVAĐA OKO ZIDA

Meksički predsjednik otkantao Trumpa: Nećemo ti platiti zid!

26.01.2017 u 18:56

Bionic
Reading

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u četvrtak podigao napetosti s Meksikom poručivši predsjedniku te zemlje Enriqueu Peni Nietu da otkaže posjet Washingtonu ako ne želi platiti zid na granici, meksički predsjednik mu je promptno otkazao posjet

'Javili smo Bijeloj kući da nećemo doći na sastanak zakazan za idući tjedan', poručio je Pena Nieto preko Twiterra. ‘SAD ima trgovinski deficit s Meksikom u iznosu od 60 milijardi dolara. Od samog početka Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) bio je to jednostran sporazum, s golemim brojem izgubljenih poslova i kompanija. Ukoliko nije voljan platiti za taj prijeko potreban zid, tada bi bilo bolje da otkaže taj planirani posjet’, rekao je Trump.

Trump je u srijedu potpisao izvršne uredbe o imigraciji i sigurnosti koje će omogućiti izgradnju ‘velike fizičke barijere na južnim granicama’. Također je najavio da će izgradnja zida na granici s Meksikom početi ‘za nekoliko mjeseci’ i ponovio da će zid platiti Meksiko.

Pena Nieto osudio je u srijedu navečer odluku svog američkog kolege Trumpa o izgradnji zida na granici SAD-a i Meksika. ‘Rekao sam to više puta i ponovit ću: Meksiko neće platiti za izgradnju zida’, dodao je Pena Nieto, unatoč Trumpovim ponovljenim izjavama da će Meksiko financirati taj projekt.