prepucavanja

Medved: Vjerujem da će premijer i predsjednik brzo usuglasiti termin Vijeća

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2020 13:51
  • Objavljeno 05.11.2020 u 12:49
Tomo Medved

Tomo Medved

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je u četvrtak uvjerenje da će premijer i predsjednik Republike vrlo brzo usuglasiti termin održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost, oko kojeg između njih dvojice već neko vrijeme traju prepucavanja

"Vjerujem da će vrlo brzo predsjednik Vlade i predsjednik Republike usuglasiti i termin održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost i sadržaj, odnosno točke dnevnog reda", rekao je Medved novinarima nakon obilježavanja 30. godišnjice "Tigrova".

Na upit zamjera li predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću kritike oko Koordinacije sustava domovinske sigurnosti, za koju tvrdi nije nadležno tijelo i ne može donositi mjere, već Vijeće, Medved je poručio da sve što rade, rade na temelju zakona i propisanih nadležnosti.

"Vrlo jasno prepoznajemo svoju odgovornost, nadležnosti i u okviru njih radimo svoj posao. Koordinacija sustava domovinske sigurnosti jasno je i precizno utemeljena u zakonu. Naše nadležnosti su iznimno i precizno, kvalitetno predviđene i predvidjele su sve ove okolnosti", naglasio je.

Koordinacija, dodaje, između ostalog, predviđa angažiranje i pozivanje i drugih komponenti koje u formalnom svjetlu i nisu sastavnice, "ali možemo pozvati te to i činimo".

"Ovdje možemo govoriti o relevantnom tijelu koje ima uvid, sve parametre za provesti odgovarajuću analizu i predložiti odgovarajuće mjere. Mi smo usmjereni na taj segment i na tom tragu ćemo nastaviti i dalje raditi", poručio je Medved.

Vezano za Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti kao i Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi, Medved ističe da kontinuirano rade.

"To su sve one predradnje gdje se analiziraju svi aspekti svih rizika i pronalaze odgovarajuća rješenja", naglasio je, dodavši da će se do kraja ovog tjedna održati još jedan Savjet.

Istaknuo je da je izrazito važno ono što provode sa svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti, kroz temeljitu analizu, "a iz koje u konačnici proizlaze preporuke, odnosno mjere".

Isto tako i na Savjetu za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi gdje, kaže, analiziraju sve sigurnosne rizike i sve aspekte koji mogu utjecati na sigurnost građana, kako bi u skladu sa svim tim analizama predložili i smjernice i preporuke i mjere u cilju očuvanja sigurnosti u Hrvatskoj.

"To je ono na što smo usmjereni ozbiljnim i odgovornim radom, angažiranjem svih relevantnih sastavnica našeg sigurnosno-obavještajnog sustava i kad se dogovori održavanje Vijeća, mi koji činimo dio tog sustava imat ćemo zasigurno dosta elementa, kao prijedlog mjera, kao preporuke za donošenje odgovarajućih odluka", ustvrdio je Medved.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!