poruka iz Vukovara

Medved: Vukovarski Vodotoranj je simbol obrane Vukovara i Hrvatske - danas i ubuduće, svi moramo biti ponosni na dovršetak njegove obnove

31.10.2020 u 14:13

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izjavio je u subotu u Vukovaru kako je vukovarski Vodotoranj, koji je u petak svečano otvoren, simbol obrane Vukovara i Hrvatske - danas i ubuduće

Svi moramo biti ponosni na dovršetak njegove obnove, dodao je.

Kazao je kako je Vlada projekt obnove Vodotornja podržala od samog početka te je na sjednici održanoj 2016. u Vukovaru Vlada donijela odluku o podršci projektu u kojoj god to mjeri to bude potrebno te je u njegovu obnovu uložila više od 20 milijuna kuna.

Vukovar: Ministar Medved obišao je novoobnovljeni vodotoranj Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

"Kao što je do sada bio simbol hrvatskog zajedništva, uvjeren sam da će Vodotoranj to biti i u budućnosti. Ovo je izrazito snažan doprinos očuvanju sjećanja na žrtvu i herojsku obranu Vukovara", rekao je Medved nakon što je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, zajedno s ministrom obrane Mariom Banožićem, položio vijenac i zapalio svijeću.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medeved također je ocijenio kako obnovljeni Vodotoranj odašilje snažnu poruku hrvatskom narodu da gradimo društvo perspektive, ali i ne zaboravljamo povijest i žrtvu u Domovinskom ratu.

Slijedeći tjedan sastanak o događanjima na Dan sjećanja, 18. studenoga

Govoreći o ovogodišnjem obilježavanju 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, podsjetio je kako je Vlada prošle godine taj dan proglasila državnim praznikom i neradnim danom.

  • +15
Svečano otvoren Vukovarski vodotoranj Izvor: Cropix / Autor: Miroslav Slafzauzer / CROPIX

"Ovo što je specifično za ovu godinu je pandemija koronavirusa koja nas usmjerava i ograničava u organizaciji svih događanja pa tako i u ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja. Grad Vukovar je napravio nekoliko prijedloga, a ja sam za slijedeći tjedan sazvao sastanak u ministarstvu na koji sam pozavo i gradonačelnika Vukovara i načelnika Škabrnje, kao i ravnatelja HZZO-a", rekao je Medved.

Uvjeren je kako će se nakon toga sastanka u zajedništvu donijeti program koji će biti prilagođen epidemiološkoj situaciji.

Komentirao je i prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu koji se nalazi u javnom savjetovanju rekavši kako zakon ide u proceduru do kraja godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved potom je obišao je i vukovarski Vodotoranj uz ministra obrane Maria Banožića, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara 1991. Branka Borkovića.

  • +16
Vukovarski vodotoranj Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

"Iznimno sam radostan i ovaj Vodotoranj je velebno djelo prepun simbolike i vjerujem da će za buduće generacije biti ono što je bio i u Domovinskom ratu i tijekom obnove - simbol zajedništva, snage, sigurnosti i perspektive", kazao je kratko Medved nakon obilaska Vodotornja.

Vukovarski Vodotoranj otvoren bez građana i uzvanika zbog pandemije koronavirusa

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u izjavi novinarima otkrio je kako je samo par dana prije svečanosti otvorenja Vodotornja cijeli vodeći tim uposlenih na Vodotornju završio u samoizolaciji te su učinjeni veliki napori kako se izostanak tih ljudi ne bi osjetio u programu. Rekao je i kako je obnova Vodotornja pozitivno odjeknula u javnosti, kako među Vukovarcima, tako i među ostalim građanima Hrvatske te među iseljenicima.

Vukovarski Vodotoranj u petak je navečer, bez nazočnosti građana i uzvanika zbog pandemije koronavirusa, svečano otvoren nakon troipolgodišnje obnove u koju je utrošeno 46 milijuna kuna kao memorijalno mjesto i svjedočanstvo na stradanje Vukovara i Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. 

Svečanost je održana online, a za građane i posjetitelje Vodotoranj je otvoren od subote.