NOVI ZAKON

Medved: Nezaposleni branitelji primat će naknadu

23.06.2017 u 12:38

Bionic
Reading

Javnosti će u petak biti predstavljen tekst nacrta Zakona o hrvatskim braniteljima, a prije predstavljanja neke detalje je otkrio ministar branitelja Tomo Medved.

Ministar je kazao za N1  da su se posebno usmjerili na one kategorije branitelja koje do sada nisu bile prepoznate. U prijedlogu novoga zakona su obuhvaćeni i branitelji koji nisu bili ranjeni i koji danas spadaju u red najranjivijih kategorija, njih oko 82 tisuće i zbog toga se uvodi mjera naknade za nezaposlene branitelje.

Za naknade u 2017. je već osiguran novac u proračunu. Potvrdio je da su novim Zakonom obuhvaćeni i bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Dio prava pripadnika HVO-a bit će reguliran i dopunom međunarodnog zakona iz 2006., o čemu se treba pregovarati s BiH.

Ministar nije želio otkriti koliko će prava koja proizlaze iz novog Zakona stajati državu. Upitan hoće li doći do povećanja mirovina branitelja, odgovorio je da ta mjera nije predmet zakona, ali da očekuje da će se u proračunu naći novac i da će s 1. rujnom početi novi izračun mirovina bez mjere umanjenja.