srbijanske optužnice

Medved i Malenica se sastali s hrvatskim pilotima kojima prijete tužbe iz Srbije: Vlada će iskoristiti sve mehanizme da ih učinkovito zaštitimo

26.08.2022 u 16:59

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je u petak na sastanku sa četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz VRO Oluja, da će hrvatska država, njezine institucije, a osobito Vlada iskoristiti sve mehanizme za učinkovitu zaštitu pilote od optužbi iz Srbije

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica održali su u Banskim dvorima sastanak sa četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz VRO Oluja u povodu podizanja srbijanskih optužnica.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te drugih nadležnih tijela, priopćeno je iz Vlade RH.

Istaknuto je da Hrvatska od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimila službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i hrvatskih branitelja.

Piloti, kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela, nisu obaviješteni o pokretanju kaznenoga postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenoga postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske, dodaju iz Vlade. Razgovarajući o daljnjim radnjama i aktivnostima, potpredsjednik Vlade Medved naglasio je da će hrvatska država i njezine institucije, a osobito hrvatska Vlada iskoristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju da učinkovito zaštiti hrvatske pilote. Kazao je da Srbija ne poštuje osnovna načela pravosudne suradnje te provodi radnje protivne vladavini prava i međunarodnom pravu.

Poručio je hrvatskim pilotima da su oni heroji Domovinskog rata te da se mogu osjećati sigurno, jer Hrvatska nikad neće dopustiti da njihova sloboda i prava budu ugroženi zbog politički motiviranog procesa i provokacije Srbije. Na sastanku je također naglašeno kako se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću i odgovornošću za agresiju i zločine velikosrpskog režima.

"Domovinski rat i vojno-redarstvena operacija Oluja imali su oslobodilački karakter, čiji je legitimitet i opravdanost potvrdio pravomoćnim presudama i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju", stoji u priopćenju Vlade RH.