SVI PROTIV SVIH

Međusobne prijave šefova Holdinga USKOK-u

Bionic
Reading

Članovi Uprave Zagrebačkog holdinga međusobno su se poprijavljivali Državnom odvjetništvu i USKOK-u zbog kršenja ovlasti i nanošenja štete poduzeću zbog financiranja projekta podzemne garaže bolnice Sv. Duh u Zagrebu. Prijavu je dobio, ali i podigao Mladen Bušić, ravnatelj bolnice Sv. Duh

Riječ je o projektu vrijednom pet milijuna kuna zbog kojeg se opet lome koplja između takozvanih bandićevaca i milanovićevaca. U oba slučaja policijska istraga još traje i ispituju se svi odgovorni u lancu ove nove afere, piše Poslovni dnevnik

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, prvi je prijavu podnio predsjednik Uprave Ivo Čović. On tereti članicu Uprave Lidiju Tomić, zaduženu za javnu nabavu, člana Uprave Ivana Tolića, ujedno voditelja Zagrebačkoga električnog tramvaja, i ravnatelja bolnice Mladena Bušića, da su neovlaštenim postupcima nanijeli štetu poduzeću. Optuženi trojac je uzvratio prije dva tjedna prijavom protiv Ive Čovića za nepridržavanje ugovoru i za nesavjesno poslovanje koje bi nanijelo štetu poduzeću.

Neće kao Ljubičić Tomić i Tolić inače su bliski gradonačelniku Milanu Bandiću, a i Bušić je izbor uprave Zagreba na čelu s Bandićem, dok je Čović dio SDP-ove zagrebačke struje. Iako je Čović prvi podnio prijavu, prema zaključcima nekadašnjeg Poglavarstva, sam je skrivio aferu, odbijajući dati pet milijuna kuna na čiju isplatu se obvezao njegov prethodnik Slobodan Ljubičić.

Milan Bandić i Mladen Bušić

Još sredinom 2008. godine Mladen Bušić je molio financijsku pomoć od Zagrebačkog holdinga kako bi se izradio projekt podzemne garaže sa 500 mjesta. Slobodan Ljubičić potpisao je pismo namjere kojim se obvezao osigurati pet milijuna kuna za izradu projekta. Na osnovi toga tadašnje Poglavarstvo daje odobrenje bolnici i Bušiću da se upusti u početak projektiranja. Međutim, kada je tvrtka Zoinvest završila projektiranje, u proljeće prošle godine Bušić traži s više pisama od Ive Čovića isplatu ugovorenoga.

Do jeseni se Čović oglušuje o te molbe i potpuno ignorira pismo namjere koje je potpisao njegov prethodnik. Navodno, tada sam Čović savjetuje Bušiću da od Zagreba traži odobrenje cesije, tj. da Zagreb isplati novac biolnici, ali da na osnovi toga plati manje rate za najam koje trebaju davati holdingu. Kada je Bušić to i učinio, Čović ne potpisuje cesiju pa je umjesto njega u studenom potpisuju Lidija Tomić i Ivan Tolić.

Nakon što Grad uplaćuje pet milijuna kuna SV.Duhu, umjesto Holdingu na ime najma Čović protiv Lidije Tomić, Ivana Tolića i Mladena Bušića podnosi kaznenu prijavu.

Inače prema izjavi o osnivanju Holdinga, dva člana Uprave imaju pravo zajednički potpisivati ugovore do vrijednosti od pet milijuna kuna. Zbog toga revoltirani trojac podnosi prijavu protiv predsjednika Uprave.

Podzemna garaža koja bi riješila problem parkiranja oko bolnice još se nije ni počela graditi niti su počeli pripremni radovi.

Sada se u Upravi prepiru treba li ili ne treba ući u plan investicija. Cijeli slučaj s prijavama doveo je do vrhunca ionako netrpeljive odnose u Upravi ZG Holdinga. Članovi bojkotiraju jedni druge i tako blokiraju rad čitave tvrtke.