ispred banskih dvora

Međunarodni dan nenasilja: dvije udruge upozorile na nasilje nad izbjeglicama

02.10.2018 u 13:35

Bionic
Reading

Aktivisti inicijative Dobrodošli u utorak su ispred Banskih dvora izveli performans kojim su poručili da 'nasilje prema izbjeglicama na hrvatskim granicama mora prestati', a inicijativa RAND je ispred Zagrebačke katedrale pozvala kršćanske i državne institucije da izbjeglice 'integriraju u društvo, a ne da ih tuku'

'Mi smo željeli naglasiti i skrenuti pozornost na ono što se već više od tri godine događa na granicama i u unutrašnjosti Hrvatske', poručila je Lea Horvat iz inicijative Dobrodošli. Njezine kolegice su pred Vladu donijele slike ozljeda koje su, navode, izbjeglice zadobile od hrvatske granične policije.

'U izvještajima nismo sami. Progovaraju izbjeglice, brojni su izvještaji stranih medija, međunarodnih organizacija i pučke pravobraniteljice', rekla je Horvat i naglasila da ta izvješća upućuju na to da se radi o nasilju.

Iz inicijative napominju kako izvještaj UNHCR-a govori o 2500 protjeranih izbjeglica iz Hrvatske, od kojih 1500 nije imalo mogućnost azila, 700 ih svjedoči o nasilju, a među njima je i stotinu djece.

'Sve su ovo posljedice iznimno nasilnih politika koje ograničavaju izbjeglicama dolazak do sigurnosti, dolazak do legalnih puteva, te se ugrožavaju životi na najnasilnije moguće načine', upozorila je Horvat.

Podnijeli su jednu kaznenu prijavu i zatražili dvije unutarnje istrage u Ministarstvu unutarnjh poslova, no, kažu, odgovore nisu dobili. 'Postavljali smo upite MUP-u, odgovore često ne bismo dobili, ili bismo dobili demantije o nasilju, a izvještaja, poput fotografija i snimki, je sve više', rekla je.

'Pozivamo Vladu da ne zatvara oči pred izvještajima o nasilju i da provedu adekvatne korake da se nasilje zaustavi, a krivci budu sankcionirani', zaključila je Horvat.

  • +5
Akcija Inicijative Dobrodošli na Međunarodni dan nenasilja Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Inicijativa RAND (Regionalna adresa za nenasilno djelovanje) također je obilježila Međunarodni dan nenasilja performansom ispred Zagrebačke katedrale, gdje su u 'krugu šutnje' stajali sat vremena.

'Neka svaka župa primi jednu izbjegličku obitelj, tako bi se riješilo ekonomsko pitanje, pitanje integracije i prevencije radikalizacije. Zato stojimo ispred katerdrale jer pomoći mogu i crkvene strukture', naglasila je Ana Raffai iz udruge.

'Trebamo gledati kako da od tih ljudi napravimo sugrađane, a ne neprijatelje, ako žele ostati, a mnogi to ne žele', kazala je Raffai.