na europskom dnu

Među milijun cijepljenih u BiH 0,7 posto prijavilo reakcije, nijedan smrtni slučaj

18.12.2021 u 19:44

Bionic
Reading

Činjenica da među milijun cijepljenih u BiH protiv koronavirusa nije službeno potvrđen ni jedan smrtni ishod povezan s tim postupkom, a tek je oko 0,7 posto osoba prijavilo uglavnom slabije reakcije nakon cijepljenja, ne pomaže da se zemlja pomakne s europskog dna po postotku imuniziranih

Po izvještaju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji je objavljen na njihovim mrežnim stranicama, od početka godine do sredine prosinca prijavljena im je 781 reakcija nakon cijepljenja, od čega su pak 743 uzete u razmatranje budući su preostale prijave bile nepotpune.

Pri tome su kod 710 cijepljenih (95,6 posto) prijave klasificirane kao lakše reakcije, dok su oko 4,4 posto slučajeva, odnosno 33 prijave, označene kao ozbiljne.

Najčešće prijavljene reakcije su povišena temperatura (318 slučajeva), bol u ekstremitetima (162), malaksalost (142), glavobolja (134), bol na mjestu primjene cjepiva (132), bol u mišićima (126), slabost (81), bol u zglobovima (77) i drhtavica (59).

Reakcije je prijavilo 548 žena, 179 muškaraca, a u 16 slučajeva nije poznato kojemu spolu pripadaju prijavljeni.

Od početka godine do sredine prosinca je prijavljeno kako je jedna osoba preminula nedugo nakon cijepljenja.

No, taj se slučaj osobe cijepljene Sinovacom vjerojatno samo vremenski može povezati s fatalnim ishodom, a istragu ovoga slučaja provodi Povjerenstvo za sigurnost imunizacije Ministarstva zdravstva Federacije BiH, pojašnjava se u informaciji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Unatoč malom broju onih koji su prijavili reakcije na cijepljenje, Bosna i Hercegovina je pri europskome dnu s tek oko milijun cijepljenih od oko 3,8 milijuna stanovnika.

Po broju umrlih na milijun stanovnika od posljedica zaraze covidom-19 na ljestvici Worldmettersa BiH je treća u svijetu, iza Perua i Bugarske.

U zemlji su na snazi iznimno liberalne mjere, a danima se broj novozaraženih kreće oko 500 osoba.