ZBOG SMANJENJA PLAĆA

Medicinske sestre kreću u štrajk, datum početka tajan

27.07.2013 u 14:47

Bionic
Reading

Medicinske sestre i tehničari, njih 12,5 tisuća, idu u štrajk, potvrdila je danas skupština Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSSMS-MT), a datum štrajka ostaje tajna, rekla je novinarima predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Anica Prašnjak

'U štrajk idemo sa nedefiniranim datumom, datum ostaje tajna i iznenađenje za sve - Vladu, medije, poslodavca', rekla je Prašnjak.

Medicinske sestre i tehničari duboku su nezadovoljni odnosom države prema njima, žale se na drastično smanjenje plaća, neplaćanje prekovremenih sati i traže da im se vrate prava iz kolektivnog ugovora kojeg je nedavno, zbog proceduralnih razloga, sud proglasio ništetnim.

Prašnjak je izvijestila je da je ministar zdravlja pozvao sindikalne predstavnike u srijedu na sastanak, te potvrdila da će se pozivu odazvati.

Odazvat ćemo se, iako je teško vjerovati da će ministrova ponuda biti takve naravi da možemo odustati od naše aktivnosti, rekla je Prašnjak.

Uzmaka, poručuje, nema, tim više što su sindikalci, nakon što su prije mjesec dana odustali od štrajka, izigrani.

Predsjednica Glavnog vijeća Sindikata prenosi kako su ljudi na terenu nezadovoljni, 'kap se pretvorila se u slap nezadovoljstva'.

S kolegicama i kolegama dijeli svijest o važnosti turističke sezone, ali i poručuje kako će se Sindikat boriti za prava svojih članova i protiv 'degradirajućeg odnosa' Vlade.

Čeka nas vruća sindikalna jesen u rujnu, poručila je Prašnjak.

Poništenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja osnova je za pokretanje sindikalnih aktivnosti, pojašnjava se u materijalu za novinare.

HSSMS-MT i Hrvatski liječnički sindikat odbili su potpisati novi kolektivni ugovor, sklopljen na tri mjeseca, bez pregovora o njemu. Novim kolektivnim ugovorom koji dodatno smanjuje plaće, Vlada je, tvrde, od medicinskih sestara i tehničara samo od početka ove godine uzela više od 400 milijuna kuna na godišnjem iznosu plaća.