OSTOJIĆ ODGOVARA

'Medicinske sestre imaju pravo na štrajk, ali za njega nema razloga'

31.08.2013 u 17:15

Bionic
Reading

Na današnje poruke Sindikata medicinskih sestara i tehničara osvrnuo se i ministar zdravlja Rajko Ostojić. 'Ministarstvo zdravlja poštuje pravo liječnika i medicinskih sestara i medicinskih tehničara na štrajk, no smatra da za štrajk nema razloga', rekao je Ostojić

'Pravo je sindikata da se bore za materijalna prava svojih članova, no koliko je to u ovom trenutku opravdano, najbolje govore konkretne brojke', izjavio je Ostojić te dodao da je Kolektivni ugovor iz 2004. do 2011. dobio četiri aneksa kojima su se prava zaposlenika neprestano povećavala

'Da nismo potpisali Kolektivni ugovor 5. srpnja, prosječno bi plaće medicinskih sestara bile manje oko 800 kuna. Ponovno naglašavam da se dežurstva i pripravnosti i dalje plaćaju. Dakle, potpisivanjem novog KU-a prava su vraćena na razinu iz prosinca 2011. godine', istaknuo je ministar zdravlja.

Ostojić je rekao kako je Ministarstvo u nekoliko navrata pokazalo da poštuje dogovore, a bilo je spremno i otvoriti pregovore javnosti. Tome su se, kaže, suprotstavili predsjednik Liječničkog sindikata i Sindikata medicinskih sestara.

'Predložili smo da i potpišemo protokol s potpuno s potpuno jasnim zadacima i rokovima, ali i to su ta dva sindikata odbila potpisati. Vidjeli ste entuzijazam sindikata tijekom procesa mirenja. Njihov entuzijazam je bio posljedica mog kompromisa i cijelog niza ustupaka, ali na njihov prijedlog da neke stvari unesemo u sporazum u mirenju nisam mogao pristati jer bi to bilo nezakonito. Dok sam ja ministar, neće biti protuzakonitih ili protuustavnih odluka, neće biti dogovora, pogotovo onih ispod stola, nego će pregovori biti javni, transparentni i u dobrom smjeru.

Meni osobno, cijelom Ministarstvu zdravlja i svim djelatnicima u zdravstvenom sustavu, a vjerujem i sindikatima, zdravlje naših građana je na prvom mjestu. U slučaju štrajka liječnika i medicinskih sestara Ministarstvo zdravlja će poduzeti sve mjere kako bi se i u tim uvjetima osigurala maksimalna skrb za pacijente i sve građane', zaključio je Ostojić.