projekt

Medicinska škola u Varaždinu postat će regionalni centar kompetentnosti

27.12.2019 u 12:03

Bionic
Reading

Medicinska škola u Varaždinu postat će regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, a vrijednost gradnje novog objekta te rekonstrukcije postojećeg je 29,8 milijuna kuna, rečeno je na konferenciji za novinare u petak u Varaždinu

Za projektni prijedlog 'Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin' iz operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.' odobreno je maksimalnih 29,8 milijuna kuna, a škola će dobiti dodatni objekt površine 2300 četvornih metara.

U drugoj fazi očekuje se još 50 milijuna kuna za opremanje centra. U novom objektu bit će općeobrazovne učionice, fizikalna medicina i rehabilitacija te dvorana u kojoj će se moći tretirati djeca s neuro-senzomotoričkim teškoćama.

Sadašnja zgrada bit će uređena kao 'mala bolnica' za obuku budućih zdravstvenih kadrova, od bolesničkih soba, male operacijske demo sale, specijaliziranih kabineta, do farmaceutskog i dentalnog laboratorija, najavila je ravnateljica Mirjana Grabar Kruljac.

'Naši će učenici moći u vrlo realnim uvjetima raditi na opremi i s nastavnicima koji barataju s najnovijim saznanjima iz područja medicine, a to je u medicini jako važno', rekla je Grabar Kruljac naglasivši da da se medicina kao znanost vrlo brzo razvija pa je to potrebno pratiti i u obrazovanju.

Medicinsku školu polazi 440 učenika, a varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je da je proglašena najboljom u sektoru zdravstva u Hrvatskoj.

'Regionalni centar će biti temelj da i sutra bude ne samo daleko najbolja srednja škola za obrazovanje zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, nego i u ovom području Europe. Ona već sad prima i učenike iz Slovenije', rekao je župan te dodao da će posebna vrijednost biti i obrazovanje nastavnika kojih velik dio dolazi iz realnog sektora, bez metodičnog znanja.

Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija jedan je od dva centra u Varaždinskoj županiji, uz onaj za poljoprivredu pri Srednjoj školi 'Arboretum Opeka' u Marčanu.

'Uz nas, još samo Grad Zagreb i dvije županije imaju po dva centra izvrsnosti u Hrvatskoj. Nije to slučajno, nismo mi mjerljivi sa Zagrebom po veličini, ali jesmo po kvaliteti', dodao je Čačić.

Medicinska škola u Varaždinu dogradnjom će do 2022. godine imati uvjete za jednosmjensku nastavu, kao posljednja srednja škola u Varaždinskoj županiji, dok će izgradnjom nove osnovne škole u Svetom Iliji te dogradnjom škola u Ivancu i Martijancu, sve 33 županijske osnovne škole također biti u jednoj smjeni, istaknuo je župan Radimir Čačić.