zdravstvena njega

'Medicinska sestra kroz 20. stoljeće', zagrebačka izložba u kojoj će te osjeti duh vremena prošloga stoljeća

06.04.2022 u 17:47

Bionic
Reading

Izložba „Medicinska sestra kroz 20. stoljeće“ otvorit će se u petak 8. travnja točno u podne u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Izložba autora Josipa Božića prikaz je uspješne suradnje nastavnika strukovnih predmeta iz zdravstvene njege i učenika koji su dobili priliku biti istraživači povijesti sestrinstva

Inspiracija za izložbu autorovo je višegodišnje sakupljanje „sestrinskoga materijala“ što je i omogućilo kreativnost svima koji su sudjelovali u pripremi izložbe.

Namjera autora izložbe prikaz je lika medicinske sestre, pribora i materijala kojima su se koristile u svom radu, okolnosti u kojima su djelovale, a posjetitelji će osjetiti duh vremena u zdravstvenoj skrbi prošloga stoljeća. Tematski je podijeljena na područja koja prikazuju odore medicinskih sestara, priznanja i obilježja, sestrinska glasila u kojima pišu o svom radu i iskustvu, povijesne izvore patenata koji su unaprijedili rad medicinskih sestara, stručnu literaturu koja se koristila u obrazovanju medicinskih sestara, ikone sestrinstva i umjetnost vezanu uz sestrinsku profesiju.

Izložba je vrijedan doprinos sagledavanju uloge medicinske sestre u prikazu načina rada po principima struke. Sve ovo zabilježeno je u dokumentima koji daju osnovu za proučavanje života i rada medicinske sestre. Koristan je materijal istraživačima na području sestrinstva, ali i zanimljiva postava za širu populaciju jer daje vjeran prikaz sestrinske profesije 20. stoljeća.

Također, izložba je poučan prikaz za učenike, važna za razumijevanje nastanka sestrinstva te može doprinijeti njihovoj profesionalnoj afirmaciji u zvanje koje su odabrali.

Izložba je otvorena do 16 svibnja.