nova varijanta

Mayer: Od početka se ponašamo kao da je omikron potvrđen kod nas

06.12.2021 u 09:32

Bionic
Reading

Poslije podneva znat ćemo je li nova varijanta covida, omikron, stigla u Hrvatsku. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) od početka se ponašamo kao da je omikron potvrđen u Hrvatskoj, kaže epidemiologinja Dijana Mayer iz HZJZ-a

'Danas oko podneva trebali bismo imati potvrdu našeg laboratorija, ali mi se od početka ponašamo kao da je potvrđen omikron', kazala je epidemiologinja Dijana Mayer iz HZJZ-a gostujući Studiju 4 HRT-a.

Istaknula je kako to znači da su osobe koje su bile pozitivne na PCR testu stavljene u izolaciju, a obrađeni su i njihovi bliski kontakti i stavljeni u samoizolaciju.

'Danas će se vidjeti hoće li im se ta samoizolacija skratiti, odnosno ukinuti - ovisno o tome je li riječ o omikronu ili delti, jer među bliskim kontaktima, na svu sreću, ima onih koji su cijepljeni', kaže Mayer.

Na upit može li se booster doza primiti prerano, epidemiologinja kaže da je dio građana krenuo znatno ranije po treću, odnosno booster dozu cjepiva, iako nije prošlo šest mjeseci od primanja druge doze.

'Što znači primiti treću dozu cjepiva ranije nego je to predviđeno? Šest mjeseci je dogovorno jer su kliničke studije pokazale da učinkovitost cjepiva pada s 90 ili 95 posto prvih tjedana nakon što smo primili dvije doze do 180 dana, odnosno oko šest mjeseci, na nekakvih 80 posto', odgovara Mayer te dodaje:

'Nakon šest mjeseci bilo bi idealno (za primanje treće doze, op.a.), ali apsolutno se ništa neće dogoditi ako ljudi dođu i koji dan, tjedan ranije', kazala je Mayer.

Epidemiologinja ističe da period od šest mjeseci po pitanju treće doze vrijedi za one koji su cijepljeni Pfizerom, Modernom ili AstraZenecom dok je za one koji su cijepljeni jednom dozom Johnson&Johnsom booster doza predviđena već nakon dva mjeseca.

'Nakon treće doze covid potvrda vrijedi godinu dana', pojasnila je između ostalog.

Andrija Jarak Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ