BESPLATNO ZA ŽENE?

MAXtv Prvom ligom protiv raka dojke

25.10.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Vikend pred nama donosi dvoboje 13. kola MAXtv Prve lige, a na svih osam stadiona nogometaši će promovirati hvalevrijednu akciju 'Hrvatske udruge nogometni sindikat' i udruge 'Sve za nju'

Na promociji akcije govorili su čelnici spomenutih udruga, a prvi je riječ dobio reprezentativni rekorder Dario Šimić.

'Osim što se sindikat bavi obranom prava nogometaša, trudimo se i promovirati nogomet. Igrači su zadovoljni što će sudjelovati u akciji koja može spasiti živote. Uz nogomet se često vežu negativnosti, a naša igra ima golemu moć i trebamo iskoristiti potencijal koji nam je na raspolaganju. Igrači će nositi ružičaste vezice na kopačkama, a treneri znak na prsima kako bi i vizualno promovirali akciju,' prenosi Šimić.

Zaista, nogomet nudi puno više od šablona tipa 'pivo i tučnjava', a akciju je dodatno obrazložio i glavni tajnik sindikata Mario Jurić.

'Iako igrači imjau svoje probleme, žele pomoći damama u najvažnijoj tekmi života gdje je s druge strane najpodliji protivnik. Svi zajedno želimo podići razinu svijesti o prevenciji zloćudnih bolesti i promovirati probleme žena kroz nogometnu platformu. Ako se i jedna žena na stadionu odluči otići na prevenciju, naša je akcija uspjela,' kaže Jurić i za idući mjesec najavljuje novu akciju sindikata u kojoj će se borba usmjeriti na rasizam.

Akciju 'Igramo za život, igramo za njih' inicirao je sindikat, ali ona ne bi bila izvediva bez pomoći kolegica iz udruge 'Sve za nju', u čije je ime govorila dopredsjednica Ljiljana Vukota.

'Godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2.300 žena i cilj nam je da se što masovnije pribjegava prevenciji. Posebno tu mislimo na, tradicionalno manje opreznu, mlađu populaciju iz čijih redova dolazi velik broj pacijentica. Naša udruga nudi im logističku pomoć, te uz asistenciju stručnjaka kreiramo programe koji će im emocionalno pomoći da se bore sa ovom bolešću.'

Ovoga vikenda, smatra Vukota, liga bi mogla dobiti lijep broj poklonica.

'U tih 90 minuta neće nam trebati dva televizora doma.'

Najavila je i humanitarni koncert u Lisinskom 7. studenog na kojemu će se skupljati sredstva za istu akciju.

Akcija je sama po sebi nešto što hrvatskom nogometu i borbi za prevenciju itekako ttreba, ali efekt bi bio još i veći da poruke na tribinama sluša što veći broj žena.

'Udruga prvoligaša ne može klubovima određivati koga će i za koliko novca puštati na svoje tribine, ali mi u Zaprešiću ionako njegujemo praksu besplatnih ulaznica za žene,' kaže predsjednik udruge prvoligaša Branko Laljak.

Ne bi bilo loše da neki od domaćina idućih dana odluče žene na ovo kolo puštati besplatno. Takva odluka bila bi pozitivna i korisna iz baš svih aspekata.