15. godišnjica djelovanja

Predstavnice Udruge žena SVE za NJU upozorile Milanovića: Žene oboljele od raka dobivaju otkaz

23.03.2023 u 14:45

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović primio je u četvrtak predstavnice Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u povodu njihove 15. godišnjice djelovanja, a one su ga izvijestile o aktivnostima ali i upozorile kako mnoge žene oboljele od raka zbog toga dobivaju otkaz

Udruga SVE za NJU osnovana je u ožujku 2008. godine kao dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja.

Predstavljajući rad Udruge, njezine članice predsjedniku su kazale kako pružaju psihosocijalnu, informacijsku i logističku podršku ženama oboljelima od svih vrsta raka te da im se za pomoć mogu obratiti i članovi njihovih obitelji i prijatelji.

Kao jednu od svojih najvažnijih aktivnosti ističu psihosocijalnu pomoć koju, kao vanjski suradnici, pružaju psihoterapeuti. Danas Udruga surađuje s 10 psihoterapeuta i 20 liječnika. Dodale su kako samostalno i u suradnji s drugim organizacijama i institucijama osmišljavaju i provode preventivne i edukativne akcije te javnozdravstvene kampanje.

Kao udruga djeluju na cijelom području Hrvatske i danas pružaju pomoć i podršku za oko 500 žena oboljelih od raka. U razdoblju od osnutka do danas Udruga je ostvarila, kako kažu, odličnu suradnju i s institucijama, prije svega u zdravstvu, što im je posebno važno kako bi uvijek mogli imati ili dobiti točne i provjerene informacije potrebne ženama koje im se obraćaju. U preventivnim kampanjama ostvaruje se suradnja s drugim organizacijama civilnog društva, stručnim društvima i institucijama te različitim poslovnim partnerima, kazale su predstavnice Udruge.

U razgovoru s predsjednikom Milanovićem predstavnice Udruge ukazale su i na probleme, a jedan od najvećih je činjenica da mnoge žene oboljele od raka zbog toga dobivaju otkaz i ostaju bez posla što smatraju neprihvatljivim, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.