PRESEDAN U ISLAMU

Mauritanija zabranila obrezivanje genitalija kod žena

Iran, žena plače

Iran, žena plače

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Afrička država Mauritanija zakonom je zabranila obrezivanje genitalija kod djevojčica. Ugledni mauritanijski religijski i politički vođe potpisali su fetvu zabranivši obrezivanje genitalija kod djevojčica (FGM). Ova fetva predstavlja presedan u muslimanskom svijetu, budući da se radi o velikom koraku u borbi za prava muslimanki

FGM ili female genital mutilation je vrsta obrezivanja žena, a podrazumijeva otklanjanje svih ili nekih dijelova vanjskih genitalija, uključujući klitoris i stidne usne. Često se prakticira kod djevojčica po rođenju i za vrijeme adolescencije. Česte posljedice po obrezivanju su krvarenje, otežano mokrenje, komplikacije pri porodu te, u nekim slučajevima, čak i smrt.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), procedura obrezivanja nema nikakvu medicinsku ni zdravstvenu svrhu, a nije ni religijski uvjetovano.

Naime, riječ je običajnom pravu u islamskome svijetu.

'Praksa je postala vrlo važna u islamu jer je povezana sa ženskom čistoćom. Obrezivanje služi kontroli ženskih seksualnih poriva i ujedno čisti ženske genitalije na način da se ukloni klitoris, koji se smatra 'ženskim penisom', što je nedopustivo', stoji u izjavi Jacqueline Castledine na internetskoj stranici fakulteta Mount Holyoke College.

Zakon je stupio na snagu 15. siječnja ove godine, a u njegovoj izradi sudjelovale su 34 mauritanske religijske i političke ugledne osobe. Ovim zakonom zabranjuje se prakticiranje sakaćenja ženskih genitalija u cijeloj Mauritaniji.

Mnoge žene i muškarci, muslimani i muslimanke i sljedbenici neke druge religije, proglasili su ovaj zakon pobjedom ženskih prava, ali su i naglasili da je fetva zakasnila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi