NEPOKRETNI ĆE PROHODATI

Matične stanice omogućit će regeneraciju srca i moždine

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na inicijativu hrvatskog znanstvenika, predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost prof. dr. sc. Krešimira Pavelića i njegove španjolske kolegice Isabel Varela-Nieto, u Europski parlament na prihvaćanje stiže dokument o istraživanjima matičnih stanica i regenerativnoj medicini. Ovaj dokument donosi medicinsku revoluciju 21. stoljeća: obnavljanje organa poput srca ili jetre, liječenje Parkinsonove bolesti, regeneraciju oštećene leđne moždine, kože

Dokument je to ugledne znanstvene institucije European Medical Research Council (EMRC), čiji je prof. Pavelić jedini član izvan EU-a, a koji će biti smjernica svima, posebno zemljama koje, kao Hrvatska, lutaju ovim područjem, izvijestio je Večernji list.

'Europske zemlje prihvatit će ovaj dokument kao vodič kroz područje koje donosi medicinsku revoluciju 21. stoljeća: obnavljanje organa poput srca ili jetre, liječenje Parkinsonove bolesti, regeneraciju oštećene leđne moždine, kože', kaže Pavelić. Pred znanstvenicima je dug put.

Ove godine američka FDA (Food and Drug Administration) odobrila je prvo kliničko ispitivanje matičnih stanica na ljudima, u liječenju oštećenja leđne moždine. Budu li uspješna, mogla bi značiti dosad nezamislivo: da će oduzeti prohodati.

Istraživanja na matičnim stanicama obećanje su zdravlja i sreće za stotine tisuća teško ili neizlječivo bolesnih, ozlijeđenih. Primjerice, za sve koji čekaju transplantaciju. Regeneracija srčanog tkiva matičnim stanicama nakon infarkta mogla bi riješiti taj problem.

No, između bolesnika i potencijalno čudesnih metoda liječenja ispriječile su se brojne nedoumice. Ljudi nisu sigurni smiju li istraživati na matičnim stanicama, a zemlje imaju različite stavove i zakone.

'U nekim se zemljama ispitivanja matičnih stanica smatraju kriminalnim djelom, a u drugima je dopušteno spajanje životinjske i ljudske stanice. Ovim dokumentom želio sam da na razini Europe postignemo konsenzus o istraživanjima matičnih stanica i znanosti omogućimo brže napredovanje', kazao je prof. Pavelić.

Europski dokument o regenerativnoj medicini među ostalim sugerira zemljama članicama EU-a nastavak istraživanja iz svih tipova matičnih stanica, embrija, fetalnih tkiva i odraslih stanica jer je prerano predvidjeti sva polja primjene. Sugerira također da na terapije imaju pravo svi pacijenti iz Europe.

Predlaže i da se omogući patentiranje istraživanja na matičnim stanicama, kako bi se farmaceutska industrija zainteresirala za njih i omogućila primjenu rezultata. Na redu su političari.

Nazadna Hrvatska

Sedam europskih zemalja dopušta istraživanja na ljudskim embrionalnim matičnim stanicama, a Belgija, Švedska i V. Britanija dopuštaju stvaranje ljudskih embrija u svrhu istraživanja. Hrvatska nema zakona o matičnim stanicama. Dapače, kod nas je nedavno izglasan Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji zabranjuje zamrzavanje embrija suvišnih u postupcima umjetne oplodnje. To znači da, barem zasad, ne postoji ni teoretska mogućnost istraživanja na embrijima. No, nepokolebljivi znanstvenici tražili su postoje li u ljudskom tijelu stanice poput matičnih iz embrija, koje se mogu pretvoriti u bilo koje tkivo, i uspjeli takvima učiniti obične stanice odrasle osobe, na primjer stanicu kože. Tako su zaobišli etički osjetljivo pitanje smije li se istraživati na ljudskom embriju, s čime se mnogi ne slažu, unatoč plemenitoj svrsi. U laboratoriju Medicinskog fakulteta u Rijeci uskoro će početi istraživanja na odraslim ljudskim matičnim stanicama, otkriva prof. Pavelić, a vodit će ih jedan od najpriznatijih svjetskih stručnjaka Peter Stambrook.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi