'NIŠTA SE NE RJEŠAVA NA ULICI'

Matić optužio HDZ da manipulira braniteljima

22.10.2014 u 20:33

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas kako podržava prosvjede kao svačije legitimno pravo u demokratskoj državi, ali da je mjesto za razgovor u ministarstvu, te ocijenio da su branitelji ponovno izmanipulirani i to ponovno, kao i proteklih dvadeset godina, od "jednih te istih"

"Svih ovih dvadeset godina njima manipuliraju uvijek jedni te isti", kazao je ministar Matić gostujući u dnevniku Nove TV. Na novinarsko pitanje tko su ti "isti", kazao je: "Ja uvijek volim reći - 'zna se'".

Što se tiče zahtjeva za njegovom smjenom, kazao je kako bi mu bio "najmanji problem" da ode, no tada bi došao neki drugi ministar koji bi provodio iste zakone i na isti način. "Smjena ne rješava nikakve probleme. Radim nešto što mislim da dobro znam i radim to dobro. Dosad sam dao maksimum svojeg znanja, umijeća i vremena, a ako to nekome nije dovoljno - postoje regularni izbori", istaknuo je.

S premijerom Zoranom Milanovićem čuo se prije dva dana. "Dao mi je potporu i rekao da je sve u redu, da izdržim, da nema nikakvog razloga da me mijenja" rekao je. No, kazao je kako je njegov mandat uvijek na raspolaganju premijeru, jer "on me postavio na to mjesto i on me može i smijeniti".

Gostujući u Dnevniku RTL-a, ministar je istaknuo kako se ništa ne rješava na ulici, te pozvao branitelje da pristanu na dijalog i pokušaj da se nađe zajednički jezik. "Mjesto za razgovor je u ministarstvu, za radnim stolom ministra ili u dvorani za sastanke. I ovom ih prilikom pozivam da se nađemo i pokušamo naći zajednički jezik jer, kao što je rekao general Markač, mi nismo na različitim stranama", kazao je Matić za RTL.

Dodao je kako ne može vjerovati "da su to oni isti branitelji od prije dvadeset godina koji su bili zajedno i koji su zajedno rješavali probleme". Dijalogu alternative nema, kazao je, te ocijenio kako "stvari nisu otišle predaleko" i da poziv na dijalog "stoji uvijek otvoren".

Istaknuo je kako ne stoji prigovor branitelja da se ne spušta među njih, ali da je nakon incidenta s njegovim pomoćnikom Bojanom Glavaševićem procjena sigurnosnih službi da se ne bi trebao spuštati. "To nije moj zahtjev, već zahtjev sigurnosnih službi, a ukoliko mi jamče sigurnost vrlo ću se rado spustiti", kazao je.


Na novinarsko pitanje je li Glavašević pogriješio, ministar je ocijenio kako je riječ o "mladom, obrazovanom čovjeku koji je imao jedan istup u Vukovaru" a čija je jedna izjava izvučena iz konteksta. Priznao je ipak da je Glavaševićeva rečenica "nespretna" i "neoprezna" te da "jest pogriješio ako ćemo to izvući iz konteksta". "Ono što je on rekao nije pogriješio, postavio je jedno retoričko pitanje sociološkog karaktera na koje treba netko odgovoriti, trebao je možda i prije, a ako neće danas, odgovorit će se za nekoliko godina", ustvrdio je Matić.

Riječ je o nedavnoj Glavaševićevoj izjavi na tribini u Vukovaru, kad je među ostalim rekao kako među braniteljima, koji su pobijedili u ratu i imaju prava, postoji niz slučajeva PTSP-a i malignih bolesti, dok kod pripadnika srpskih postrojbi, koje su izgubile rat i nemaju slična prava, nema pojava PTSP-ja.

Ministar je ponovno naglasio da nikakvih smanjenja mirovina ni drugih prava braniteljima neće biti, kao i da prava 100-postotnih invalida rata nisu nikada dirana. "Svi zakoni prema hrvatskim braniteljima ostvaruju se u potpunosti i nema govora o smanjenju prava, a pogotovo o ukidanju prava hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata", kazao je.

Na novinarsko pitanje hoće li otići u Vukovar i razgovarati s braniteljima Dana sjećanja na Vukovar, kazao je kako se "ne može razgovarati s onima koji ne žele razgovarati". "Ako su neke stvari već unaprijed postavljene, jako je teško razgovarati. Kao što prosvjednike pozivam na razgovor, tako naravno i branitelje", kazao je ministar.

Istaknuo je kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nije organizator obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, već je to grad Vukovar, na kojemu je, tako, "sva odgovornost".

Prosvjedi branitelja ispred Ministarstva branitelja traju već treći dan a branitelji su najavili njegov nastavak do izvršenja njihovih zahtjeva.