VERBALNI SUKOB S UDOVICAMA

Matić bi uložio u školovanje djece branitelja koja su već odrasla

12.08.2013 u 09:56

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Fred Matić svojom je najavom da se dio novca od prodaje HPB-a i Croatia osiguranja neće uplatiti u Braniteljski fond već će se namijeniti školovanju djece hrvatskih branitelja, razbjesnila je udrugu udovica UUHBDR Grada Zagreba i Zagrebačke županije. One napominju da djece poginulih branitelja koju trebba školovati ima vlo malo s obzirom na godine koje su protekle od završetka Domovinskog rata

Fred Matić istaknuo je da je bolje 140 milijuna kuna uložiti u školovanje desetak tisuća mladih, nego raspodijeliti novac iz Fonda čime bi svaki branitelj dobio 100 ili 200 kuna.

'Razočarane smo vašom izjavom i molimo vas da u budućim dnevno političkim izjavama više ne spominjete ni našu djecu ni naše poginule supruge. Smatramo kako naši muževi nisu svoj život dali da bi se njima i njihovom djecom koristilo svaki puta kada nekome ustreba medijska promidžba i opravdanja za razne malverzacije', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica udruge Rozalija Bartolić.
U udruzi napominju i da ministar vrijeđa njihovu inteligenciju. Kažu da djece poginulih branitelja ima znatno manje no što on tvrdi, piše Jutarnji list


'Svi jako dobro znamo računati, pa tako znamo i koliko je godina prošlo od Domovinskog rata i kolikog uzrasta može biti najmlađe dijete poginulog branitelja. I to pod uvjetom da je u vrijeme pogibije svog oca još uvijek bilo u majčinom trbuhu. Takve djece ima vrlo malo i jamačno nije potrebno 142 milijuna kuna za njihovo školovanje. Zapravo nije potrebno ništa više od ovoga što im je Zakon do sada jamčio', kažu udovice.

'Sada braniteljima uskraćujete novac u Fondu pod izlikom školovanja naše djece iako su naša djeca u 90% posto slučajeva ili završila ili su pred završetkom školovanja. Nemate pravo niti Vi niti bilo tko drugi prodavati nešto što je ionako njihovo da bi im dali nešto što ionako imaju. Ostavite im bar nešto od onoga za što su im očevi poginuli', poručuju.

Ministar Matić za kaže pak da 'ne može vrijeđati inteligenciju nekome tko je nema'. Priopćenje je puno manipulacija dodaje, a osobito naglašava da je Zakon o privatizaciji izmijenila HDZ-ova Vlada 2010. godine.

'Tada je unesena odredba po kojoj se može, ali i ne mora, dati sedam posto dionica Fondu branitelja. Tada se braniteljske udruge nisu bunile protiv takve promjene, pa ne trebaju niti sada. Novcem bi se stipendirala sva djeca svih hrvatskih branitelja, ne samo poginulih. Za stipendiranje 12 i pol tisuća djece branitelja koliko nam se javilo, nismo imali dovoljno sredstava pa smo morali raditi kriterije poput prosjeka ocjena. Ulažemo sve moguće napore da niti jedno dijete ne bude zakinuto i da baš svatko ima pravo na stipendiju, pa se privatizacijom otvorila ta mogućnost', kaže Matić.