ŠTO SU INSPEKTORI NAŠLI U HOO-U

Matešina obrana: Nastao je rumor pa nismo zabilježili pozajmice!

31.10.2013 u 15:59

Bionic
Reading

Puna četiri mjeseca trajala je akcija nadzora Jovanovićevih sportskih inspektora u Hrvatskom olimpijskom odboru, još od 19. srpnja ove godine, a rezultirala je pravim udarom na predsjednika Zlatka Matešu i glavnog tajnika Josipa Čopa: osim što Vlada nije prihvatila programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za prošlu godinu, rezultati nadzora proslijeđeni su Državnom odvjetništvu

Ministar Željko Jovanović potvrdio je da su otkrivene nerealno visoke plaće zaposlenika HOO-a i brojne nejasnoće u trošenju državnog novca, odnosno gotovo 130 milijuna kuna koje prima iz državnog proračuna, no čini se da su glavni povod prijave DORH-milijuni koji su otišli na račun Sportske televizije - projekta pokrenutog još 2010., a koji se do danas našao u gubicima većim od 50 milijuna kuna. Procjenjuje se da bi do 2016. kroz razne pozajmice, dokapitalizacije i jamstva za kredite Hrvatski olimpijski odbor na Sportsku televiziju mogao potrošiti preko 53 milijuna kuna, dok će ona istovremeno akumulirati gubitak od čak 113 milijuna kuna. To bi, tvrde u Jovanovićevu ministarstvu, ozbiljno moglo ugroziti financiranje kompletnog sporta u Hrvatskoj.

Jovanović: 'Sportaši, ništa ne brinite!'

Nakon što je objavljena informacija da Vlada nije prihvatila programsko i financijsko izvješće HOO-a, iz samog Olimpijskog odbora navodno se pronijela informacija da će se zastati s isplatom novca većini sportova i da će za to biti krivo Jovanovićevo ministarstvo.

Sam Jovanović promptno je poslao službenu obavijest svim nacionalnim sportskim savezima u kojemu objašnjava kako se u HOO-u netransparentno i nenamjenski troši državni novac, ali i obećava da 'isplata sredstava za sportske aktivnosti i za sportaše nikada neće doći u pitanje'.

Inspektorima su posebno zanimljive bile tri pozajmice HOO-a Sportskoj televiziji, za koje se tvrdi da su isplaćene nezakonito. Prvu pozajmicu u iznosu od 350 tisuća kuna potpisao je predsjednik Olimpijskog odbora Zlatko Mateša, a tvrdio je da je donesena na temelju odluka Vijeća HOO-a s konca 2010., 2011. i 2012. Sportski inspektori potom su pročešljali sve odluke Vijeća i utvrdili da temelja za pozajmicu - nema.

Zanimljiva je bila Matešina obrana pred glavnom sportskom inspektoricom Klaudijom Miloš Lončar: izjavio je da je na kraju jedne od sjednica obavijestio članove da će Sportskoj televiziji uputiti pozajmicu, no da to nije ušlo u zapisnik 'jer je u prostoriji nastao rumor zbog ustajanja i pričanja članova'.

Druga pozajmica iz siječnja ove godine iznosila je 986.780 kuna i za nju, barem po tvrdnjama sportskih inspektora, također nije postojalo odobrenje Vijeća HOO-a. No zanimljivo je da ju je potpisao tajnik Josip Čop, iako za to nema ovlasti, pa se posebno u ovom slučaju sumnja na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

U trećoj tranši spornih HOO-ovih pozajmica na račun Sportske televizije zadnjeg dana prošle godine otišlo je još 1.062.908 kuna, no za razliku od prethodnih ona je isplaćena 'iz vlastitih sredstava Hrvatskog olimpijskog odbora'. Također ju je potpisao tajnik Josip Čop, bez da je o tome makar i naknadno obavijestio Vijeće HOO-a, no inspektori su prihvatili obranu da ona nije bila sporna 'jer je naknadno bilo odobreno prolongiranje njezina povrata'.

Pozajmica koje su se mahom isplaćivale iz sredstava za 'marketinške aktivnosti' na račun Sportske televizije bilo je još, no bile su pokrivene dokumentima, a iz nalaza Jovanovićevih inspektora jasno je da su na koncu formalno iskorištene u dokapitalizaciji SPTV-a. Olimpijski odbor s lakoćom je prihvaćao i biti jamac za kredite koje je televizija podizala (na 10 i 12 milijuna kuna), no unatoč svemu ona je konstantno gomilala gubitke.

Prije nekoliko mjeseci čak se pojavila neslužbena informacija da će u televiziju čiji je osnivač HOO kao suvlasnik ući notorni Zdravko Mamić - isti onaj kojemu je tek izrečen ukor nakon sramotnog napada na Jovanovića - no od te ideje očito se ipak odustalo.