KAJIN BRANI DIREKTORICU HTZ-A

'Matešić žele smijeniti jer je skurila španjolskog konzultanta'

13.03.2014 u 12:33

Bionic
Reading

Bivši član IDS-a, danas nezavisni zastupnik blizak SDP-u Damir Kajin, u Saboru je sazvao konferenciju za novinare kako bi se osvrnuo na najnovija događanja u Hrvatskoj turističkoj zajednici. Stao je u obranu direktorice Meri Matešić i za sve nepravilnosti okrivio ekipu iz Istre koja navodno pogoduje španjolskoj tvrtki THR

Prema Damiru Kajinu, konzultantske tvrtke Horvat i Horvat te španjolska tvrtka THR imaju monopolistički utjecaj na Hrvatsku turističku zajednicu. Kajin smatra da je bivši direktor HTZ-a Niko Bulić smijenjen jer, kako je rekao, nije bio sklon 'nekim muljatorima i nije im davao lovu koja se tražila'. Uvjeren je da njima nije sklona ni nova direktorica Meri Matešić te da su zbog toga krenuli napisi o njezinoj mogućoj smjeni.

'Matešić je odbila neka financiranja od oko dva milijuna kuna i sada bi i nju mogla Bulićeva sudbina zadesiti'
, kazao je Kajin.

Tvrdi da postoji ideja da se Matešić degradira i da se postavi novi izvršni direktor koji bi joj bio nadređen. 'Ona bi ostala operativna direktorica HTZ-a, ali ne bi upravljala sa 70 - 80 milijuna kuna iz HTZ-a na koje su se neki mački, da im ne spominjem imena, očigledno bacili kao na plijen', kazao je Kajin i dodao da navedene konzultantske tvrtke jako dobro komuniciraju s 'ekipom iz Istre'.

Objasnio je da je šef THR-a Bordas pripremio za Turističku zajednicu novu sistematizaciju koju nije ni naručila.
Nije poanta da bi tom sistematizacijom, kaže Kajin, bila degradirana Matešić, nego što bi se upravljanje novcem dalo u ruke neke druge osobe. Valjda bi taj direktor bio povoljniji za španjolsku tvrtku i suradnike koji u turizmu vide svoj interes.

'Matešić je Bordasa skurila jer nije naručila tu sistematizaciju pa je ne namjerava ni platiti. To je suština promjena koje se mogu očekivati ovdje', izjavio je Kajin.

Naglasio je činjenicu da je sustav turističkih zajednica u Hrvatskoj star 23 godine i da ih, prema njegovu mišljenju, doista ima previše, ali…:
'Taj sustav vjerojatno treba reformirati, ali ne pred sezonu, to je opasno. No bit cijele operacije u HTZ-u je nešto drugo. To je smjena Meri Matešić, a namjera smjene je puno prozaičnija – to je ovladati sredstvima nacionalne turističke zajednice preko konzultantskih tvrtki.'

Za kraj je Kajin rekao da je za ovu situaciju 'pomalo kriva i Vlada' jer dopušta da kroz Ministarstvo turizma cijeli resor vodi jedna politička opcija. Naime, kaže da su ministrovi zamjenici i pomoćnici svi iz iste stranke, odnosno iz Kajinove bivše stranke IDS-a.


Uoči rasprave o izmjeni Zakona o šumama, Kajin je upozorio da će se novim zakonom moći graditi golf tereni gdje god tko želi dok se, primjerice, tvornice, farme ili bilo što drugo ne može samo tako lako graditi nigdje. 'Rekao bih da nam čak ne treba taj zakon, jer je to zakon koji se piše samo za određene osobe.'

Kajin upozorava da je u pozadini Motovunska šuma gdje se, tvrdi, planira gradnja čak tri nova golf terena.
'Prema tome, može se lako shvatiti da i ovaj zakon ima svoje ime i prezime, i to treba svakoga vrijeđati. Međutim, da budem ciničan, u Istri znamo biti puno inovativniji - kad trebamo nešto urbanizirati onda zapalimo šumu pa riješimo problem Nadana Vidoševića. Kad nam treba maslinik - zapalimo šumu. Sve to možemo na nepreviše originalan način riješiti, ali sad ne možžemo baš spaliti Motovunsku šumu koja je stanište tartufa...', kaže Kajin.