WASHINGTON CALLING

Mate Granić podsjetio da je Miro Tuđman radio s CIA-om

11.12.2014 u 18:57

Bionic
Reading

Gostujući na N1 televiziji, Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, komentirao je nedavno objavljene CIA-ine dokumente u kojima se Hrvatska spominje dva puta

Prvi put spominju se sporni letovi aviona iz Sudana u Dubrovnik koji su u Hrvatsku sletjeli 23. travnja 2005. te navodno prevozili zarobljenike, o čemu hrvatska politika nije bila obaviještena, a drugi put naveden je slučaj iz 1995. u izvještaju Otvorenog društva. Riječ je o slučaju uhićenja egipatskog građanina u Zagrebu 1995., nakon čega je on prevezen u SAD na ispitivanje te vraćen brodom u Egipat gdje je ubijen.

'I da imam saznanja o ovome, ne bih vam rekao. Postoje neke stvari koje će sa mnom otići u grob. No reći ću da smo sa SAD-om dobro surađivali', kazao je za N1 Granić dodavši da osobno nikad komunicirao s CIA-om, već je to činio tadašnji ravnatelj HIS-a Miroslav Tuđman.

'Komunicirao sam s akterima visoke politike, i s Alom Goreom, nekoliko puta i s predsjednikom Clintonom, vodećim ljudima iz američkog ministarstva obrane, ali ne s obavještajnom zajednicom. CIA je komunicirala s našom obavještajnom agencijom na čijem je čelu tada bio Miroslav Tuđman', objasnio je Granić.

Tuđman za tportal.hr navodi kako je u to vrijeme intenzivno komunicirala s više stranih službi, među ostalim i s CIA-om, ali da su teme uvijek bile vezane uz rat u Hrvatskoj.

'Nikad nismo razgovarali o terorizmu i teroristima ili Al Kaidi', zaključio je Miroslav Tuđman.