TISUĆE U POVORCI

Masovni prosvjed u Splitu: Ne spaljivanju smeća!

11.10.2014 u 13:39

Prosvjed protiv spaljivanja otpada u Cemexu

Izvor: Pixsell / Autor: vo Cagalj

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća građana stalo je u povorku i prosvjedovalo u centru Splita zbog namjere tvornice Cemex da za pogonsko gorivo u svojim obližnjim cementarama uvozi i spaljuje smeće. Masovni odaziv na prosvjed, najveći u Splitu u posljednjih nekoliko godina, donekle je iznenadio čak i same organizatore, nekoliko građanskih udruga iz Splita, Kaštela i okolice

Naoružani transparentima i maslinovim grančicama, aktivisti upozoravaju da spaljivanje otpada u obližnjim tvornicama direktno ugrožava zdravlje svih 350 tisuća stanovnika splitskog bazena i traže da se Cemexu hitno ukinu dozvole za uvoz, skladištenje i spaljivanje bilo kakvog otpada. Pored toga, zahtijevaju i da se zbog 'neodgovornosti vlasti i institucija' civilne udruge i zainteresirana javnost direktno uključe u donošenje svih odluka oko cementare, sanacije splitskog odlagališta Karepovac i izgradnje Centra za gospodarenje otpada u Lećevici. I to s pravom veta.

Na masovnim demonstracijama na splitskoj Rivi pale su i teške optužbe na račun ove tvrtke, premda se tvrdi da nitko nije protiv postojanja cementara općenito - već protiv njihova zaobilaznog pretvaranja u spalionice.

'Imaju samo jednog boga, a to je profit! Njemu se mole svake večeri prije spavanja', optužio je liječnik Branimir Beus, koji je potom punih pola sata educirao okupljene o opasnostima korištenja otpada kao pogonskog goriva. Ključni problem je emisija dioksina koji nastaje spaljivanjem, a čija je potencijalna koncentracija u zraku čak 22 tisuće puta viša od dopuštene.

'Obmanjuju nas spalionicom u centru Beča, koja je izgrađena prije punih četrdeset godina, a prešućuju da na dimnjacima ona ima četiri filtera. Na Cemexovim dimnjacima samo je jedan, i to papirnato-vrećasti', tvrdi Beus. Kazao je i da nitko neće moći kontrolirati vrstu i količinu otpada koji kaštelanska tvornica namjerava uvoziti iz europskih država brodovima direktno u svoje tvornice, a da je jedini motiv za ovaj potez povećanje zarade: zbrinjavanje tone otpada plaća se od 30 do 228 eura.

'Posebno stravično zvuči upozorenje Europske unije da se uvezeni otpad krivo klasificira, pa se u njemu mogu naći i opasni otpad ili teški otrovi', tvrde aktivisti, koji smatraju i da se Hrvatska nalazi pod pritiskom EU-a da se riješi svog otpada.

U Splitu prosvjed protiv spaljivanja otpada u tvrtki Cemex

Gabrijela Medunić-Orlić iz splitske ekološke udruge Sunce, koja je čak podnijela tužbu protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša kojom se Cemexu dozvoljava korištenje otpada kao zamjenskog goriva, oštro je prozvala lokalne političare zbog nebrige za zdravlje stanovništva i neodgovornog postupanja oko gospodarenja otpadom.

'Zabavljamo se Zapadnom obalom i Turističkom palačom, a imamo Karepovac kao bombu u centru grada. Do 2020. godine morali bismo odvajati 50 posto otpada, a Split je danas na samo pet posto', upozorila je i pozvala institucije i građane da se odgovornije odnose prema ovom problemu te organiziraju kompostane, reciklažna dvorišta i razdvajanje smeća.

Posebno žestoko je prozvan splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji prosvjednicima nije dao dozvolu za korištenje bine na Rivi, ali je noć uoči prosvjeda izdao priopćenje da 'zaštita zdravlja građana nema alternative'.

Uoči samog prosvjeda uprava Cemexa organizirala je konferenciju za novinare na kojoj je unaprijed pobila sve optužbe. Tvrde da su samo unaprijed proveli odluke da se dio neopasnog otpada zbrine kao pogonsko gorivo te da oni nisu krivi za nefunkcioniranje sustava.
'Dobili smo dozvole nakon procedure duge tri godine. Razumijemo strah građana od novih i nepoznatih tehnologija, ali zbilja je problematično kontinuirano širenje laži na naš račun. Cementare nisu spalionice niti će ikad to biti - a ovaj model koristi se već trideset godina u čak 300 tvornica diljem Europe. Dokazano je da nema efekta na zdravlje ljudi', tvrdi predsjednik uprave ove tvrtke Trpimir Renić.

'Radimo prema najboljoj europskoj praksi, a nismo mi krivi što Hrvatska nema sustav gospodarenja otpadom. Obavili smo svoj zadatak i napravili korak unaprijed, a ostatak zajednice nije', dodao je Renić.

Plan Cemexa je, kaže, u dijelu proizvodnog procesa koristiti isključivo neopasni otpad, odnosno plastiku, papir i tkaninu koji se više ne mogu preraditi i poznati su pod kraticom RDF. Dok ne profunkcioniraju, barem dva centra za gospodarenje otpada koja su u izgradnji, uvozit će ga iz inozemstva - do 80 tisuća tona godišnje. Inače, tvrdi, ova tvrtka je dosad u modernizaciju pogona uložila čak 900 milijuna kuna, a dioksin kao problem 'ne postoji u cementnoj industriji jer temperature i vrijeme zadržavanja u peći ne dozvoljavaju nastajanje tog plina izgaranjem'.
Nakon gotovo jednosatnog programa na Rivi, prekidanog čestim aplauzima i udaranjem bubnjeva, prosvjednici su se mirno razišli.