nakon odlaska iz vlade

Martina Dalić iskoristila pravo, godinu dana primat će naknadu '6+6' iz proračuna

30.05.2018 u 19:47

Bionic
Reading

Nakon što je prije dva tjedna podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, Martina Dalić podnijela je zahtjev za primanje naknade po formuli 6+6. Drugim riječima, još godinu dana Dalić će biti plaćena iz proračuna

'Gospođa Martina Dalić podnijela je zahtjev za ostvarivanje naknade koji je riješen sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika', odgovorili su to na upit Jutarnjeg lista iz Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.

Dakle, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva koja je 14. svibnja u dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem podnijela ostavku zbog “afere hotmail” narednih šest mjeseci primat će punu plaću, a nakon toga još šest mjeseci hrvatski porezni obveznici plaćat će joj još pola plaće. Ako odluči svih godinu dana primati naknadu, ukupno će na račun dobiti nešto više od 166.000 kuna.

No, na tu plaću, Vlada plaća i poreze i doprinose, pa mjesečni iznos bruto plaće čini trošak od 31.246 kuna. Ako iskoristi svoje puno pravo, šest mjeseci pune i šest mjeseci pola plaće, ukupno će tako državni proračun koštati više od 281.000 kuna.

Prema zakonu, bivšoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić nije dopušteno zapošljavanje u bilo kojoj privatnoj tvrtki na poziciji u upravama u roku godinu dana otkako je napustila Vladu.

  • +30
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL