dva žarišta

Markotić: Situacija nije kritična iako moramo biti oprezni

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 28.06.2020 20:02
  • Objavljeno 28.06.2020 u 20:02
Alemka Markotić

Alemka Markotić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

'Imamo dva veća žarišta, u Đakovu, gdje se epidemiolozi jako dobro nose s tim i zasad nismo čuli da ima većih problema, te u Zagrebu', potvrdila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

'Zagreb je veliki grad i možemo uvijek očekivati da veliki gradovi imaju najveći broj bolesnika. Jedno žarište je u bolnici Sv. Ivan, zasad samo jedan ima teže simptome. Nitko od bolesnika nije na respiratoru i nije životno ugrožen, iako je gotovo 50 posto bolesnika iz "Sv. Ivana", stariji su od 60 godina, znači na neki način su rizične skupine', opisala je trenutno stanje s koronavirusom Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' gostujući u Dnevniku HRT-a.

Dodala je kako su zasad samo dvoje u težoj kliničkoj slici dok ostali imaju blagi do srednje teški oblik bolesti bez obzira što devet od njih ima pneumoniju.

Markotić je rekla da se zdravstveni sustav pokazao da je stabilan, pripremljen.

'U prvom dijelu epidemije bilo je i više zaraženih zdravstvenih djelatnika, odgovorila je na pitanje o broju zaraženih liječnika. Sustav za krizne situacije funkcionira, spreman je i organiziran. Imamo dodatnog iskustva i naši se građani mogu osjećati sigurnima, rekla je. Komunikacija stručnjaka u zemlji treba biti jasna, korektna i poštena', izjavila je.

Smatra da svako stvaranje kontradiktornih informacija ne doprinosi tome.

'Svačiji rad je otvoren za preispitivanje. Promišljali smo, korigirali se, i isto radimo i sada. Situacija nije kritična, iako moramo biti oprezni. Važno je da stručnjaci daju svoje mišljenje. Stožer nije sam, tu je puno kolega koji vrijedno rade svoj posao', dodala je.

Za kritike je rekla da bi bilo dobro da se konkretno kaže što je dobro, a što nije.

'Mi smo mjere postepeno uvodili, postepeno popuštali, sada ćemo ih vraćati tamo gdje je došlo do kritičnog stanja', rekla je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!