teže se širi

Markotić: Nema dokaza da je virus oslabio, nego se pokazuje njegova druga slabost

25.06.2020 u 19:51

Bionic
Reading

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u središnjem Dnevniku HRT-a izjavila je da je 42 hospitaliziranih, od 230 novih inficiranih

Za sada imaju svi blaži oblik bolesti i nitko nije na respiratru, kazala je Markotić.

- S obzirom na dva žarišta to povećanje broja nas nije iznenadilo. Imamo dvije zatvorene cjeline gdje se radi o ljudima koji su pod povećanim rizikom, tako da je bilo za očekivati povećani broj. Ti valovi su jedna uzburkama priča gdje virus nije ni otišao, rekla je Markotić, prenosi HRT.

Alemka Markotić kaže kako se u Hrvatskoj uspjelo uspostaviti dobru situaciju pa smo se svi skupa malo više relaksirali.

- Jednostavno taj virus je našao prostor da se razmnožava, dodala je.

- Pratit ćemo razvoj situacije i u drugim područjima. Žarišta smo imali i sada i moglo ih se uspješno svladati. Tako da vjerujem na vrlo brzu reakciju i identifikaciju novooboljelih i nova žarišta, istaknula je Markotić.

Alemka Markotić kaže kako je 42 hospitaliziranih, od 230 novoinficiranih, a to je 18 posto, što je u sklopu očekivanog.

- Većina ima blagi oblik bolesti, nitko nije na respiratoru, dodala je.

Alemka Markotić ističe kako nema dokaza da je virus oslabio, nego se njegova slabost pokazuje u tome što se teže širi kod ljudi koji su sve više na otvorenom i prozori su nam otvoreni.

- Postoje nekakve molekularne naznake, postoje neke rasprave o tome, znanstvene studije će pokazati što se događa s virusom, zadovoljni smo da situacija nije teža što ne znači da se treba opustiti, rekla je Markotić.