POJAČANJE GENERALOVE OBRANE

Markača brane Britanac Jones i Nijemac Ambos

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2011 21:05
  • Objavljeno 29.06.2011 u 21:01
Mladen Markač

Mladen Markač

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus

Tajništvo Haaškoga suda u srijedu je potvrdilo kao nove članove obrane hrvatskog generala Mladena Markača u žalbenom dijelu postupka pred Haaškim sudom londonskog odvjetnika Johna Jonesa i njemačkog profesora prava Kaia Ambosa, objavio je Haaški sud

Tajništvo Haaškoga suda, utvrđujući da ispunjavaju kriterije odlučuje prihvatiti profesora Ambosa i odvjetnika Jonesa kao zastupnike koji će predstavljati optuženog pred Tribunalom i odluka stupa na snagu danom donošenja, navodi se u odlukama tajništva ICTY-ja donesenim u srijedu.

Time je Markačev braniteljski tim koji čine glavni branitelj Goran Mikuličić i Tomislav Kuzmanović ojačan za dvojicu pravnika s međunarodnim iskustvom.

Markač je 15. travnja nepravomoćno osuđen pred Haaškim sudom na 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje.

Markač je potpisao 15. lipnja punomoći Jonesu, odvjetniku s velikim iskustvom pred ICTY-jem te Međunarodnim sudovima za Ruandu, Siera Leone i Libanon, kao i profesoru Ambosu sa Sveučilišta u Goettingenu koji je već počeo raditi s drugim članovima odvjetničkog tima na nacrtu žalbe na presudu.

Ambos je, kazao je Markačev glavni branitelj Goran Mikuličić, jedan od najvećih svjetskih autoriteta za međunarodno kazneno pravo.

Jones se poznat po tome što je u žalbenom postupku oslobodio ratnog zapovjednika Srebrenice Nasera Olića.

U postupku u slučaju 'Oluja', suci su generala Antu Gotovinu nepravomoćno osudili na 24, a Markača na 18 godina zatvora, dok su Ivana Čermaka oslobodili optužbi i pustili na slobodu. Obrane Gotovine i Markača najavili su žalbu na prvostupanjsku presudu kojim su visoki hrvatski vojni časnici osuđeni zbog zločina nad srpskim civilima tijekom i nakon operacije Oluje u ljeto 1995.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi