PARK ŠUMA

Marjanovci pisali Plenkoviću tražeći da zaustavi sulude Oparine projekte

05.04.2019 u 13:58

Bionic
Reading

Upravni odbor Društva Marjan uputilo je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga upozorava da dok traje borba za spas marjanske šume, koju je napao potkornjak, gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom (HDZ) realizira ‘sulude projekte: izgradnje adrenalinskog parka i paintball terena u dvostruko zaštićenom području Park šume Marjan

‘Da situacija bude bizarnija, ti projekti odvijaju se u okviru EU natječaja "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine", iako navedene aktivnosti nemaju apsolutno nikakve poveznice ni s održivim razvojem prirodne baštine, niti s osnovnom funkcijom marjanske šume koju naši sugrađani doživljavaju kao oazu mira, tišine i posljednjeg utočišta za bijeg iz gradske vreve’, navodi se u pismu.

Istaknuli su kako je Opara tvrdio da neće biti gradnje na Marjanu dok je on gradonačelnik, a svega nekoliko dana nakon toga Grad Split je pokrenuo javnu nabavu za građevinski zahvat iskopa jame i izgradnju ograde visine 4 m i dužine 800 m u srcu marjanske šume, na području Bena.

Od Plenkovića su zatražili da zaustavit bezakonje koje vlada u PŠ Marjan te da sukladno svojoj funkciji osigura konačno i dosljedno provođenje zakona RH i na području PŠ Marjan, a kojom upravlja Grad Split putem svoje Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan za koju očito ne vrijede zakoni RH.

Naveli su I da će se obratiti i Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) s obzirom na to da su u pitanju projekti financirani EU sredstvima.

‘Nikoga nismo preskočili u našim upozorenjima i prijavama, išli smo po redu i proceduri. Vi ste posljednja vlast kojoj se obraćamo u Hrvatskoj. Daljnja devastacija Marjana bit će vaša politička tragedija – jer vaša stranka i vaš gradonačelnik vode Split, a ignoriranje ovog strašnog problema bit će i vaš ljudski poraz jer nosite dalmatinske gene’, zaključuje se u pismu.