TIHI TRGOVAC IGRAČIMA

Mario Mamić - tatin sin od najvećeg povjerenja

07.07.2015 u 12:34

  • +9

Mario Mamić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Bionic
Reading

Dok se steže obruč istražitelja USKOK-a oko braće Zdravka i Zorana Mamića, istražiteljima sve više u fokus istrage dolaze transferi nogometaša koji su obavljani preko nekadašnje agencije Mamić sport agency (MSA), za koju je radio i Mario Mamić, Zdravkov sin i čovjek od najvećeg povjerenja. Otkad je Zdravko Mamić alfa i omega u klubu, Dinamo je prodao u razne europske klubove brojne igrače na kojima je, barem prema pisanju medija, zaradio oko 100 milijuna eura

Većina od njih bili su klijenti MSA, a potom i agencije ASA International koja ju je naslijedila. Spomenimo samo neke, od prvog većeg transfera Boška Balaban u Aston Villu, preko Luke Modrića i Dejana Lovrena, čiji su se transferi već našli pod lupom istražitelja do novijih Tina Jedvaja, Matea Kovačića ili Marcela Brozovića.

Javnost je dugo prozivala Zdravka Mamića da je u sukobu interesa jer kao dužnosnik nogometnog kluba bavi menadžerskim poslom, tj. ubire proviziju od prodaje igrača što prema zakonu ne bi smio. Tako je Zdravko prebacio posao na sina Marija Mamića, danas 33-godišnjaka s diplomom Ekonomskog Fakulteta u Zagrebu, koji je prema navodima bivših kolega završio u rekordnom roku, i vlasnika FIFA-ine licence po kojoj može prodavati igrače.

Mamić junior Fifinu je licencu dobio u travnju 2006. kada je iz drugog pokušaja položio ispit u HNS-u za posrednika pri transferima te potpisao kodeks ponašanja i sklopio ugovor pri osiguravajućem društvu. Mamić je prema podacima Poslovne Hrvatske bio vlasnik osam tvrtaka iz kojih je uglavnom izašao, od nautike preko koje se vodi obiteljska jahta do graditeljstva i recimo tvrtke specijalizirane za poklone.

Najpoznatija je svakako Mamić Sport Agency (MSA) koja je nakon godina najava konačno ugašena tek 2014. Tvrtka je najveći dobitak imala 2002. kada je zaradila 1,16 milijuna kuna dok je ostale godine poslovanja uglavnom provela u gubitku. U svom zenitu ugovorom je za agenciju bilo vezano oko 80 igrača, većinom iz Dinama i klubova koji mu gravitiraju.

Navodno nijedan od velikih transfera nije odrađen preko agencije iako je MSA službeno zastupala igrače poput Luke Modrića ili Eduarda da Silve koji je na koncu i završio na sudu s Mamićem zbog lihvarskih ugovora koje je bio prisiljen potpisati. Eduardo je izborio prvostupanjsku presudu u svoju korist, u tijeku je žalbeni postupak. Nakon gašenja MSA posao je prebačen u inozemstvo, osnovana je agencija ASA International, s kojom Zdravko Mamić formalno-pravno nema apsolutne veze, i kojoj se ne zna sjedište.

U ASA Internationalu svoju menadžersku karijeru nastavio je graditi Mario Mamić koji u portfelju ima neke od bivših nogometaša Dinama poput Luke Modrića i Dejana Lovren, ali i sadašnjeg nogometaša Dinama Arijana Ademija i Domagoja Antolića ili igrača na posudbi poput Marija Šituma. Još 2008. u medijima se pisalo da se Mamić mlađi povlači iz posla zbog sukoba interesa te da će brigu o igračima preuzeti Nikky Vuksan, bivši zaposlenik MSA i osoba od povjerenja obitelji Mamić. Međutim, Eduardo da Silva tijekom sudskog postupka otkrio je da ga je prilikom pregovora s Arsenalom zastupao upravo Mario Mamić. Osim Mamića i Vuksana, u agenciji rade i ruski menadžeri koji pokrivaju istočno tržište, ali pod ugovorom nemaju ni jednog vrednijeg igrača.

Kako posao funkcionira? Kada Dinamo, odnosno Mariov otac Zdravko i stric Zoran iste igrače izbruse kroz svoju prvu momčad, plasiraju ih u hrvatsku A-reprezentaciju, a zatim skupo prodaju klubovima iz europskog vrha i tada Mario zaradi menadžersku proviziju.

Nezakoniti poslovni odnos oca i sina Mamić počeo se odmotavati 2010. kada je novinar tportala Borut Šips Zdravku postavio pitanje o sinovljevim menadžerskim poslovima. Umjesto odgovora, Mamić je novinaru u lice pred kamerama sasuo niz najgorih uvreda i psovki u jednom od svojim najgorih izlijeva mržnje po kojima je poznat. Prema Zakonu o sportu osobe u krvnom srodstvu ne mogu biti na upravnim funkcijama u klubovima i baviti se prodajom igrača. Dakle, ili se Zdravko i Zoran moraju povući iz Dinama i bilo kojeg drugog nogometnog kluba ili Mario ne smije prodavati igrače.

Ipak Zakon nije Mamiće spriječio da nastave po svom.

Iako je MSA u međuvremenu ugašena, Mario Mamić nastavio se baviti menadžerskim poslom. Prema pisanju poznatog španjolskog sportskog lista Marce Mario Mamić je zastupao Luku Modrića 2012. godine prilikom prelaska iz londonskog Tottenhama u Real Madrid. Tadašnji ministar sporta Željko Jovanović je nakon što se vijest pojavila u javnosti upozorio na sukob interesa i kazao da je Zdravko Mamić tvrdio da je Mario vratio FIFA-inu licencu jer ne smije raditi taj posao dok mu je otac u upravi Dinama.

Najnoviji je slučaj u kojem se Mario i Zdravko rugaju pravnoj državi datira otprije otprilike dva tjedna kada je svjetski poznati sportski novinar Gianluca DiMarzio u svom blogu napisao da Mario Mamić dogovara transfer Matea Kovačića iz Intera u Real Madrid te prodaju dinamovca Ćorića na talijansko tržište.

Inače mlađi Mamić, za razliku od oca koji se voli medijski eksponirati, nikad ne istupa u javnost. No široj je populaciji izvan nogometnog svijeta poznat po braku s voditeljicom i zvijezdom realityja Monikom Kravić s kojom ima dvoje djece. Njihovo vjenčanje u hotelu Westin bilo je, kako su medij pisali, društveni događaj godine na koji je navodno potrošeno preko milijun kuna. Mediji su tada tjednima izvještavali o vjenčanju zvijezde Nove TV i Mamićeva sina te su detaljno izvještavali o vjenčanici i meniju koji se nudio. Goste je zabavljala Maja Šuput, a kao iznenađenje Zdravko je mladencima poklonio nastupe Marka Perkovića Thompsona i Mate Miše Kovača. Popularnim je pjevačima za nekoliko pjesama, navodno, isplaćeno 50 tisuća eura.

Izgorila i krava i stala... ????????

A photo posted by Tin Jedvaj (@tinjedvaj16) on

U javnosti se povremeno pojavljuju fotografije s krstarenja Jadranom obiteljskom jahtom koja je glasila na ime Marija Mamića. Jahtu je 2010. bila zaplijenila carina jer su posumnjali da se ne koristi za iznajmljivanje kako je registrirana i zbog čega Mamić nije platio carinu i porez. Nakon kontrole carinici su utvrdili da je sve u redu i da Mamić jahtu iznajmljuje.

Prema posljednjim podacima Mamić junior nije više u poslovnom odnosu sa tvrtkom Mamić Nautica koja upravlja jahtom. Prije Monike Kravić Mario je bio u vezi s Annom Lenom Dekanić, također pripadnicom zagrebačke zlatne mladeži. Mariov suradnik i bliski prijatelj Nikky Vuksan ovoga je ljeta s prijateljima podijelio putem Instagrama fotografije s Ibize na kojima se vidi da se ludo provodi s Azerom Berberom, sinom pokojnog slikara Mirsada Berbera, također pripadnikom zlatne zagrebačke mladeži i Tinom Jedvajem i Mateom Kovačićem, bivšim igračima Dinama koji su u milijunskim transferima otišli igrati nogomet u Italiju. Osim ekstravagantnog vjenčanja i ljetnih krstarenja jahtom, Mamićevi žive mirno i ne pune sadržajem stranice žutih portala.