Miroslav klarica za tportal

HDZ-ov Kapulica pohvalio se da je bio na poligrafu. Pitali smo čovjeka koji ga je testirao kako to izgleda: 'Ne može nas se prevariti, osim ako ste sociopat'

04.04.2022 u 14:42

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Mario Kapulica podvrgnuo se poligrafskom ispitivanju nakon optužbi Nikole Grmoje da je posjećivao famozni klub u Slovenskoj 9 u Zagrebu i televizijske oklade s kolegom iz Mosta. Rezultate ispitivanja - po kojima ispada da je govorio istinu i da doista nije bio u Slovenskoj - predstavio je javnosti

'Već u ponedjeljak kontaktirao sam s prvom agencijom koja se pojavila na internetu kada sam upisao ‘gdje napraviti poligrafsko testiranje’. Radi se o privatnoj detektivskoj agenciji, jednoj od prvih agencija u Hrvatskoj. Poligrafsko testiranje obavio je licencirani poligrafski ispitivač koji je ujedno sudski vještak i koji je spreman istupiti u javnost i govoriti o ovom pitanju te potvrditi točnost poligrafskog nalaza. Napravio sam to u prvom terminu koji mi je ponuđen, tri dana nakon što smo kolega Grmoja i ja pred čitavom javnosti rekli koji je ulog. A to je da ću se povući iz političkog života ako se dokaže da sam ja lagao. To je učinio i Grmoja. Nakon testiranja morao sam pričekati izvješće, a čim sam ga dobio, sazvao sam ovu konferenciju', rekao je Kapulica u ponedjeljak.

Grmoja je uzvratio da HDZ-ovac nije poštovao dogovor o 'javnom testiranju' i uzvratio salvom optužbi, između ostalog o Kapuličinoj umočenosti u aferu Janaf i navodne kriminalne radnje oko Hrvatske lutrije.

Tportal je došao do vlasnika i direktora agencije Detektivska mreža, umirovljenog policajca iz Splita Miroslava Klarice, koji je potvrdio da se poligrafsko ispitivanje može obavljati isključivo u kontroliranim uvjetima - bez vanjske buke i bilo kakvog drugog vizualnog i zvučnog ometanja i kandidata i ispitivača. Čak i zidovi moraju biti neutralne boje.

Dosad obavili stotinjak testiranja

I ne, sama ispitivanja ne snimaju se jer bi i to predstavljalo neku vrstu ometanja.

'Osim toga, svaki poligrafski ispitivač ima svoje metode rada koje predstavljaju neku vrstu poslovne tajne i ne želi ih otkrivati u javnosti', pojašnjava Klarica.

  • +7
Zagreb: Konferencija za medije Marija Kapulice Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Detektivsku agenciju osnovao je nakon odlaska iz policije 2004. godine i na tržištu nudi niz usluga - od korporativne sigurnosti, preko otkrivanja lažnog bolovanja i bračne nevjere, do detektivskih istraga i DNK analiza. Prije četiri godine počeo je ispitivati tržište za poligrafsko testiranje, a prije tri godine počeo ga je nuditi - pridružio mu se umirovljeni pripadnik sigurnosnih službi, licencirani poligrafski ispitivač.

'Po slobodnoj procjeni, dosad smo obavili stotinjak poslova ove vrste u cijeloj Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Najčešće nas angažiraju bračni parovi kada žele provjeriti vjernost jednog od partnera, potom obitelji koje u zatvorenom krugu žele razjasniti neke nedoumice te tvrtke koje žele razriješiti krađe ili neke druge neugodne događaje. Tu su i tvrtke koje prilikom napredovanja zaposlenika žele provjeriti njihovu lojalnost', kaže Klarica za tportal.

Uoči samog ispitivanja, kaže, osobu se upita hoće li prihvatiti rezultate.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'To je vrlo bitno jer se u ovom segmentu ne bavimo istragama i nismo sudski vještaci, dakle ne izdajemo nikakve 'potvrde o nevinosti'. Mi tek bilježimo reakcije ispitanika', pojašnjava sugovornik tportala.

'Reakcije mogu sakriti sociopati'

Poligrafsko ispitivanje često se koristi u radu policije, no njegovi rezultati ipak se ne smatraju pouzdanim u stopostotnom omjeru i stoga ne predstavljaju relevantan dokaz na sudu. Klarica pojašnjava kada se to može dogoditi.

'Svoje reakcije uglavnom mogu sakriti jedino asocijalne osobe, sociopati, oni koji zapravo nemaju osjećaja i ne razumiju da su učinili nešto kažnjivo.'

Ispitivanje se obavlja na američkom sustavu nove generacije Lafayette 5000, koji se znatno razlikuje od onoga što smo gledali u starim kriminalističkim filmovima: nije velik ni zastrašujući. Najprije se otprilike 45 minuta provede u opuštanju i postavljanju jednostavnih pitanja s provjerljivim odgovorima, lažnim i istinitim, kako bi se postavile kontrolne granice i utvrdilo kako to izgleda kada osoba laže. Sam proces traje do tri sata, a za to vrijeme bilježe se reakcije ispitanika - od širenja zjenica do razine tlaka i pulsa, količine znojenja, pomicanja donjeg dijela leđa i slično.

'Jednom prilikom ustanovili smo problem i otkrili da je ispitanik popio tabletu za smirenje, pa smo prekinuli postupak. Ne može nas se prevariti', kaže nam Klarica.

Njegova agencija, dakako, nije jedina koja u Hrvatskoj nudi uslugu poligrafskog testiranja. Cijena ovog postupka službeno nije javni podatak, no neslužbeno se može doznati da se kreće između tri i četiri tisuće kuna.