DODIJELJENE ZLATNE REPE

Marinka Zadru brinu niske cijene šećera

07.03.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Pad cijena šećera za gotovo trećinu, a rast ili stagnacija troškova bit će problemi s kojima će se u ovoj godini morati nositi virovitička šećerana Viro i županjska Sladorana. Marinko Zadro, predsjednik nadzornog odbora Vira, na današnjem druženju s kooperantima iz cijele Slavonije rekao je da će ova godina biti izazovna i zbog sve većeg utjecaja konkurencije iz svih dijelova Europe

Direktori Vira poljoprivrednicima su dodijelili nagrade za najviše prinose po hektaru i udjelu šećera u korijenu repe u različitim kategorijama, po veličini proizvodnih površina. Zlatne repe dobilo je 12 proizvođača koji proizvode po 60, 70 ili preko 80 tona repe po hektaru. Ali i tako visoki prinosi još uvijek u nekim dijelovima Europske unije imaju jaku konkurenciju, upozorio je Zadro. Posebno je to vidljivo na podatku o proizvodnji šećera po hektaru uzgojene repe.

'Neke baltičke zemlje proizvode i po 16 tona šećera što je gotovo dvostruko više nego mi u Hrvatskoj', ustvrdio je Zadro.

To znači da se u tim zemljama postižu prosječni prinosi od 100 tona repe po hektaru dok se kod nas poljoprivrednici i dalje zadržavaju na 50 tona po hektaru. Neki od njih značajno odskaču od ovog prosjeka, kao dobitnici Zlatnih repa.

Samo jedna šećerana u Nizozemskoj proizvodi godišnje preko milijun tona šećera. Toliko su prije rata proizvodile sve šećerane u Hrvatskoj. I sada se mi moramo nositi s takvom konkurencijom', zabrinut je Zadro.

Na oranicama kooperanata Viroa i Sladorane u 2013. šećerna repa posijana je na 7.600 hektara, a prosječan prinos bio je 53 tona po hektaru.

'Prošle godine sjetva je značajno kasnila, a to je značilo i nešto manji prinos i kasniji početak kampanje. Također, znatno je smanjena cijena šećera na tržištu Europske unije, a cijena šećerne repe nikada nije bila viša. Posljedice ćemo osjetiti u ovoj godini jer ćemo imati velikih problema prodati šećer po proizvodnoj cijeni', ocijenio je Zadro.

Zlatnu repu za najboljeg proizvođača šećerne repe u kategoriji proizvođača sa zemljištem većim od 500 hektara osvojila je tvrtka Belje iz Darde. U kategoriji proizvođača sa zemljištem od 100 do 500 ha najboljom je proglašena tvrtka Anabbela iz Duboševice.

Zlatna repa u kategoriji proizvođača sa zemljištem veličine od 50 do 100 ha pripala je Dušku Trstenjaku iz Baranjinog vrha. Siniša Hrgović iz Vaške dobitnik je Zlatne repe u kategoriji od 20 do 50 ha. U kategoriji proizvođača sa zemljištem od 10 do 20 ha priznanje je primio Josip Ligda iz Orahovice, a u kategoriji proizvođača sa zemljištem do 10 ha Ivan Kaladić iz Gradine. Zlatna repa za uspješnu dugogodišnju poslovnu suradnju dodijeljena je tvrtki Primex Consulting KFT iz Mađarske.

Sladorana je također nagradila šest kooperanata za iznimne rezultate u uzgoju šećerne repe u 2013. godini. Tvrtka Vupik iz Vukovara dobila je Zlatnu repu za najboljeg proizvođača šećerne repe sa zemljištem većim od 500 ha, a tvrtka Banovci iz Banovaca nagrađena je u kategoriji proizvođača sa zemljištem većim od 100 ha.

Zlatna repa u kategoriji proizvođača sa zemljištem većim od 50 ha dodijeljena je tvrtki Meretine iz Županje, a Nikola Bura iz Vinkovaca dobitnik je Zlatne repe u kategoriji proizvođača sa zemljištem većim od 20 ha. Slavko Serezlija iz Gradišta i Slavica Crnković iz Šarengrada primili su priznanje za najboljeg proizvođača u kategoriji do 10 ha, a poljoprivrednoj zadruzi Korođ iz Korođa dodijeljena je Zlatna repa za uspješnu dugogodišnju poslovnu suradnju.

Zlatna repa za dugogodišnji doprinos u proizvodnji šećerne repe dodijeljena je prof. dr. sc. Andriji Kristeku s poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Novinare je zanimalo što u Viru i Sladorani imaju za komentirati najnoviju šećernu aferu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, ali šefovi šećerana o tome ne žele razgovarati.