NAŠTETIO STRANCI

Marasova izjava o Krstičeviću i JNA iznervirala i kolegu iz SDP-a

23.10.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Izjava ministra Gordana Marasa izrečena u intervjuu Jutarnjem listu, kada je uspoređujući kandidate SDP-a i HDZ-a u X. izbornoj jedinici, zapovjednike iz Domovinskog rata Antu Kotromanovića i Damira Krstičevića, želeći diskreditirati protivničkog kandidata kazao da je Kotromanović učio od Gotovine, a Krstičević od JNA, nastavlja izazivati negativne reakcije i to kod stranačkih kolega

Nakon što je jučer u razgovoru za tportal prvi načelnik glavnog stožera HV-a Antun Tus očitao lekciju Marasu, veteran SDP-a Davorko Vidović na Facebooku je objavio poduži post u kojem kritizira stranačkog kolegu

'Nikada se nisam mogao složiti s često citiranom izrekom da je 'u ratu i ljubavi sve dozvoljeno', a još manje s dodatkom 'i u izbornoj kampanji'. Nikada nije sve dopušteno, jer laž uvijek ostaje laž, glupost glupost, neodgovornost neodgovornost. Izjava potpredsjednika moje stranke (SDP) Gordana Marasa koji je u nakani da pomogne našem kandidatu Anti Kotromanoviću, izjavio da se on razlikuje od svojega neposrednog političkog takmaca umirovljenog generala Krstičevića u tome što je 'Kotromanović veliki ratnik koji je ratovati naučio u Domovinskom ratu, a učio je i od generala Gotovine. Za razliku od njega, Krstičević je vojne vještine učio u JNA', dokaz je u najmanju ruku nedopustive nesmotrenosti', poručio je Vidović.

U nastavku je potkrijepio svoje mišljenje. Prvo, Vidović smatra da u političkom natjecanju, kada građani trebaju izabrati svojega predstavnika u najvišem zakonodavnom tijelu, reći da je razlika među njima samo u načinu vojne izobrazbe, znači poništavanje svih političkih razlika koje bi se morale podrazumijevati u političkoj utakmici i de facto priznavanje da nema političkih razlika između HDZ-a i SDP-a, s čime se ne mogu složiti pa makar dolazilo i od potpredsjednika SDP-a.

Potpredsjednik SDP-a Maras ne govori u moje imeNikada se nisam mogao složiti sa često citiranom izrekom kako je u „...

Posted by Davorko Vidović on Friday, October 23, 2015

'Drugo, razlika o kojoj govori Maras preuzeta je sramotna podvala najcrnjih desničara, koji su čak i u vrijeme Domovinskog rata pokušavali dijeliti braniteljski korpus na tobože autentične i prave rodoljube Hrvate (one koji su otišli u političku emigraciju) i svih nas ostalih koji smo tu živjeli (i uredno odlazili u JNA)', piše Vidović.

Srećom, takvi mračnjaci, naglašava, nisu imali uspjeha i u Domovinskom ratu ostvarili smo najvišu razinu patriotskog jedinstva u našoj povijesti. 'Uvođenje u igru te mračne podvale nije dopušteno ni u izbornoj kampanji, na bilo čijoj strani', objasnio je Vidović.

Treći razlog je, smatra Vidović, taj da je izjavom potpredsjednika Marasa, kojom on implicira postojanje razlike koja je u korist onih koji nisu završili vojne škole JNA, Maras je povrijedio i označio manje vrijednim tisuće sjajnih i vrhunskih ratnika i brojne njegove ratne drugove i članove SDP-a. 'Nadam se da će potpredsjednik Maras to osvijestiti i ispričati im se. Ako to ne učini on, onda to ovime činim ja, jedan od utemeljitelja SDP-a, dragovoljac Domovinskog rata i ratni pomoćnik zapovjednika 120. brigade Hrvatske vojske i Zapovjedništva obrane Siska. Isprika ide časnim generalima Tusu, Špegelju, Stipetiću, Črvenku, zašto ne i generalima Tuđmanu i Bobetku, hrabrom Rudolfu Perišinu, pa i mome zapovjedniku generalu Vladi Hodalju, kojemu sam neposredno pomagao odlazak iz JNA, skrivao ga s obitelji u svojoj kući i tisućama mojih drugih suboraca, koji su u teškim okolnostima napuštali JNA, koja se pretvarala u nejugoslavensku, već velikosrpsku i u konačnici zločinačku vojsku. Ispričavam se i generalu Krstičeviću, sa kojime se uopće politički ne slažem, ali me veseli da smo se izborili za zemlju u kojoj možemo slobodno iskazivati naše političke razlike', poručuje Vidović preko Facebooka.

Četvrto, i posljednje, Vidović kaže da izjava potpredsjednika Marasa, neće pridobiti ijedan glas u korist SDP-a niti je takav način favoriziranja potreban Anti Kotromanoviću, čiji ratni i životni put, pa i ono što je napravio kao aktualni ministar obrane, neusporedivo više znače građanima koji promišljaju svoju budućnost od načina kojima je stjecao vojne vještine.

'Stoga se ograđujem od ove izjave potpredsjednika Marasa i očekujem da će priznati svoju nesmotrenost i ispričati se svima koje je, nadam se nehotično, povrijedio i nanio im političku štetu, a prije svega nama SDP-ovcima koje je sasvim krivo predstavio', zaključio je Vidović.

Povodom Marasova napada oglasio se i Krstičević, također na Facebooku, gdje je napisao da je baš čudno što ministar Maras postavlja pitanja o njegovu ratnom putu, karijeri i obrazovanju. 'Nesposoban ministar u nesposobnoj vladi. Vlada koja je izigrala povjerenje građana. Ponosan sam na svoje obrazovanje, svoj ratni put i poduzetničku karijeru. Obrazovanje smatram cjeloživotnim procesom u koji i danas ulažem puno truda i vremena', poručio je Krstičević.