O JNA I HV-U

General Tus očitao lekciju ministru Marasu

22.10.2015 u 20:42

Bionic
Reading

Gordan Maras, još uvijek aktualni ministar poduzetništva i obrta, našao se mjerodavan procjenjivati SDP-ova brigadira Antu Kotromanovića i HDZ-ova generala Damira Krstičevića, koji će se sučeliti u 10. izbornoj jedinici, što je, sasvim očekivano, izazvalo niz negativnih reakcija. U intervjuu Jutarnjem listu Maras je kazao, govoreći o dvoboju dvojice heroja Domovinskog rata na predstojećim izborima, da je Kotromanović učio od Gotovine, a Krstičević od JNA, očito pokušavši manirom lošeg populista ocrniti HDZ-ova kandidata

Osim Damira Krstičevića, koji je uzgred rečeno vojno obrazovanje stjecao na američkom West Pointu, najpoznatijoj vojnoj akademiji na svijetu, uvrijedio je i sve ostale sudionike Domovinskog rata koji su određenu vojnu naobrazbu stekli u JNA. Između ostalih, iz JNA u Hrvatsku vojsku na početku rata stigli su i general Antun Tus, prvi načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Petar Stipetić, koji je tu dužnost obavljao kasnije, a i general Janko Bobetko, još jedan načelnik Glavnog stožera HV-a, svoje je formalno vojno obrazovanje stekao u JNA.

U izjavi za tportal Antun Tus kaže da je najbolje zanemariti Marasove riječi. 'I jedno i drugo, samo za sebe, ne znači ni dobro ni zlo. To je pitanje stručnosti i obučenosti', kaže danas osamdesettrogodišnji Tus. General je objasnio da je svaki naš čovjek u vrijeme bivše Jugoslavije sudjelovao u JNA kao regrut, isto kao i svaki Slovenac i pripadnici ostalih naroda.

'Postojale su škole za časnike i svi smo to prošli. To je tada bila naša zemlja, a Hrvatska je bila republika unutar Jugoslavije', kaže Tus. Potom je, nastavlja, 'u našem Domovinskom ratu došlo do potpunog zbližavanja hrvatskog naroda i hrvatskog čovjeka, ma koje škole je netko imao prije toga, i svi smo se okrenuli obrani zemlje'.

'Neki su prošli JNA, neki nisu, a Gotovina je prošao kroz francuske specijalne postrojbe. Tako da je to bilo određeno opće obrazovanje koje je bilo potrebno da bismo mogli obraniti zemlju. To je suština', objašnjava Tus.

Što se tiče Kotromanovića i Krstičevića, priča, obojica su izrasli iz 4. gardijske brigade, a u toj brigadi imali su razne funkcije, sve do zapovjednika, i to je čast i za jednoga i za drugoga. 'Meni nije krivo da se ističu ljudi koji su bili u Domovinskom ratu na tako važnim funkcijama. Biti zapovjednik 4. brigade je bilo nešto jako veliko', pripovijeda Tus. Naglašava da je on bio načelnik Glavnog stožera 1991. i može reći da su Kotromanović i Krstičević bili pravi domoljubi te mu je drago da i danas, u zrelijim godinama, mogu obavljati važne funkcije u društvu. Među njima nema nikakve razlike, kaže, obavljali su iste dužnosti i služili istoj brigadi. 'Njih dvojica su potvrda dobrog izbora te brigade u ratu, pa i u miru mogu biti na istaknutim dužnostima', dometnuo je.

Ipak, čini se da je Maras na negativan način želio dovesti u vezu Krstičevića i JNA, a Tus kaže da u tome ne vidi ništa negativno iako je Marasova izjava 'malo nesmotrena'. 'Kao birači ćemo je ocijeniti i dati svoj glas na izborima', zaključio je Tus.

U udruzi 4. gardijske brigade zgroženi Marasovom izjavom

U priopćenju Udruge veterana 4. gardijske brigade navode da su zgroženi načinom na koji jedan od ministara u vladi Zorana Milanovića spominje njihovog ratnog zapovjednika, generala Damira Krstičevića. Marasu poručuju da se Krstičević, kao dragovoljac, na samom početku Domovinskog rata stavio na raspolaganje prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u obrani domovine Hrvatske. 'Iako je general Krstičević završio vojnu akademiju, njegovo vođenje i zapovijedanje postrojbama HV-a uvijek je bilo u suprotnosti s doktrinom JNA, naime njemu je vojnik uvijek bio na prvom mjestu i svoje vojnike vodio je osobnim primjerom, uvijek je bio prvi riskirajući i svoj život - učili smo od njega, ali i on od nas. Krasilo nas je zajedništvo', navode u Udruzi veterana 4. gardijske brigade. General Gotovina također im je bio uzor i svi su od njega učili, pa tako i general Krstičević kao ratni zapovjednik 4. gardijske brigade, ali i brigadir Ante Kotromanović kao ratni zapovjednik 126. domobranske pukovnije. 'Ponosni smo što smo imali čast upoznati gospodina Krstičevića kao istinskog heroja, vođu i zapovjednika i kao pripadnici 4. GBR nećemo nikada i nikome dozvoliti da pokuša iskriviti istinu o Domovinskom ratu ili bilo kojem istinskom dragovoljcu Domovinskog rata. Gospodine Maras, apeliramo, ostavite se našeg ratnog zapovjednika koji je uz generala Gotovinu sasvim sigurno jedan od najzaslužnijih za obranu od velikosrpske agresije te za oslobađanje okupiranog teritorija Republike Hrvatske', poručili su u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge Božo Zadro.