KAKO RAMLJAK UPRAVLJA

Maras: Tražit ću osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor 2

31.01.2018 u 11:29

Bionic
Reading

Nakon što su mediji objavili fakturu koja pokazuje da tvrtka Texo Management, u kojoj je nekada radio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, na savjetničkim uslugama u Agrokoru za tjedan dana posla zarađuje gotovo 250 tisuća kuna, SDP-ov Gordan Maras najavio je da će tražiti osnivanje novog istražnog povjerenstva

'Sada je svima sve jasno. Pod okriljem HDZ-a, lex Agrokora su se našli domaći konzultanti koje je Ramljak odlučio angažirati i da oni u kratkom periodu zarade ogromne količine novca. Ako Texo Management ima tjedni ugovor od 200 tisuća kuna, onda je lako izračunati da ga godišnje plaćaju 10 milijuna kuna. Samo treba pitati Texo koji je sličan posao obavljao i tko mu je takve iste fakture fakturirao prije nego što je počeo raditi za Ramljaka i Agrokor i vidjet ćete hoće li odgovor biti da je to nešto normalno ili nenormalno. Ova situacija s dobavljačima zaslužuje da se pomno razmotri upravljanje Ante Ramljaka i da se angažiraju svi kako bi se vidjelo da li novci za koje garantira RH cure u privatne džepove u ovako visokim iznosima', rekao je Maras novinarima u Saboru.

Podsjetimo, mediji su objavili fakture prema kojima je tvrtka Texo Management, u kojoj je Ramljak nekoć radio, za savjetničke usluge plaćena gotovo 250 tisuća kuna tjedno. Texo zapravo radi kao domaći konzultant za tvrtku AlixPartners koju je Ramljak angažirao za poslove restrukturiranja u Agrokoru.

'Tu ima novaca hrvatske države jer hrvatska država je ta koja stoji zakonom iza Agrokora i oko svih štetnih odluka koje donosi Agrokor, ukoliko se netko sutra usudi tužiti Agrokor, hrvatska država, odnosno zakon će morati stati iza toga', rekao je Maras.

  • +19
Konferencija za medije izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i njegovih savjetnika na kojoj su predstavljeni planovi odrzivosti kompanija u sustavu Agrokora. Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Upitan da li je zakonski ispravno što je Ramljak angažirao Texo ili se radi samo o pitanju morala, Maras je kazao: 'Pogledajte fakture i sve će vam biti jasno. Telefonski razgovor, sastanak sa..., pripremanje izvještaja za potpredsjednicu Vlade, ne znam da li ste to primjetili u fakturi. Dakle, desetak aktivnosti tijekom tjedna vrijede 250 tisuća kuna. Procijenite je li to realno da se plati ili je to izvlačenje velikog novca iz Agrokora na ime faktura u tvrtke koje nikada nikome takav novac nisu naplatile. Ja bi se tu i na mjestu Dinka Cvitana pitao o čemu se radi, a osobno kao saborski zastupnik ću se angažirati i napraviti novi zahtjev za povjerenstvom, tzv. Agrokor 2 koji će se baviti upravljanjem Ante Ramljaka.

Ako se pak pita šefa saborskog Odbora za gospodarstvo HSLS-ovog Darinka Kosora Ramljak je sukladno zakonu angažirao konzultante. 'No drugo je pitanje moralne razine, da se radi s tvrtkama u kojima je on prije radio', kazao je Kosor.

Iako je istražno povjerenstvo za Agrokor stalo s radom Kosor kaže kako je inicirao tematsku sjednicu Odbora za gospodarstvo o provedbi lex Agrokora. Na toj sjednici koja bi trebala biti održana u sljedećih tjedan-dva, kaže, trebali bi se pojaviti potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ali i Ante Ramljak. 'Očekujemo da povjerenik kaže što se radi u Agrokoru, kako teče proces nagodbe i da to saznaju i zastupnici i javnost', rekao je Kosor.