BITKA ZA GLASOVE

Sud prihvatio Ramljakovu podjelu vjerovnika, Adris i mali dioničari imaju drukčije planove

29.01.2018 u 18:41

Bionic
Reading

Prema prijedlogu izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, Trgovački sud u Zagrebu odlučio je da će vjerovničko vijeće Agrokora imati pet članova - predstavnika vjerovnika. Za razliku od privremenog vjerovničkog vijeća, u stalnom vijeću koje će glasati o predstečajnoj nagodbi većina tražbina dobavljača sada je u jednoj skupini, a u posebnu skupinu razvrstana su i potraživanja iz roll-up kredita

Iz Agrokora pojašnjavaju da su se prilikom definiranja skupina vjerovnika uzimali u obzir kriteriji je li, prije svega, vjerovnik društvo obuhvaćeno postupkom izvanredne uprave, postoji li razlučno pravo, postoje li jamstva većeg broja društava u izvanrednoj upravi, specifičnosti pojedinih tražbina (trgovanje na uređenom tržištu), činjenice nastale nakon ulaska u izvanrednu upravu (sudjelovanje u ugovoru o najstarijem zajmu te plaćanje tražbina koje su nastale prije otvaranja postupka izvanredne uprave tijekom postupka).

Temeljem tih kriterija izvanredni povjerenik Ante Ramljak predložio je da se vjerovnici razvrstaju u pet posebnih skupina - A, B, C, D i E - s obzirom na različit pravni i ekonomski položaj svake skupine.

U skupini A su vjerovnici čije su tražbine osigurane razlučnim pravom, odnosno razlučni vjerovnici. Postojanje razlučnog prava, odnosno čvrstih sredstava osiguranja, kao što su hipoteke nad nekretninama ili zalog nad dionicama, razlikuje pravni položaj tih vjerovnika od svih drugih skupina te im daje dodatna prava prilikom naplate. Ova skupina odgovara skupini osiguranih vjerovnika u privremenom vjerovničkom vijeću, objašnjavaju iz Agrokora.

U skupini B su vjerovnici koji su imatelji obveznica što ih je izdao dužnik i u čiju su korist izdana jamstva ili postoji odnos sudužništva s najmanje pet s dužnikom povezanih i/ili ovisnih društava, a koja su obuhvaćena postupkom izvanredne uprave. Ono što tražbine tih vjerovnika pravno razlikuje od tražbina vjerovnika iz drugih skupina su uvrštenje obveznica na inozemna uređena tržišta prilikom izdanja, podvrgnutost inozemnom materijalnom pravu, veliki broj krajnjih imatelja i zastupljenost krajnjih imatelja u ostvarivanju prava putem skrbnika. Skupina B odgovara skupini imatelja obveznica u privremenom vjerovničkom vijeću.

Posebna skupina za sudionike roll-up kredita

Skupinu C čine vjerovnici čije su tražbine osigurane izdanim jamstvima, odnosom sudužništva i regresnog dužništva i to od najmanje pet s dužnikom povezanih i/ili ovisnih društava, a koja su obuhvaćena postupkom izvanredne uprave i sudjelovala su u financiranju dužnika s prednosti namirenja temeljem ugovora o najstarijem zajmu do 1,06 milijardi eura od 8. lipnja 2017. godine.

Iz Agrokora ističu da navedeni vjerovnici ne sudjeluju u ovoj skupini sa svim tražbinama iz ugovora o najstarijem zajmu, već samo tražbinama koje su nastale prije otvaranja postupka izvanredne uprave, ističu iz Agrokora.

  • +14
Stalno vjerovničko vijeće sudjelovat će u izradi konačnog nacrta nagodbe Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U skupini D su vjerovnici čije su tražbine osigurane izdanim jamstvima, odnosom sudužništva i regresnog dužništva i to od najmanje pet s dužnikom povezanih i/ili ovisnih društava, a koja su obuhvaćena postupkom izvanredne uprave i koji nisu sudjelovali u financiranju dužnika s prednosti namirenja temeljem ugovora o najstarijem zajmu.

Skupine C i D odgovaraju skupini neosiguranih vjerovnika u privremenom vjerovničkom vijeću te ih razlikuju različiti ekonomski interesi jer je skupina C sudjelovala u ugovoru o najstarijem zajmu, objašnjavaju iz Agrokora.

U skupini E su vjerovnici u čiju korist nisu izdana jamstva, ne postoji odnos sudužništva niti odnos regresnog dužništva s najmanje pet s dužnikom povezanih i/ili ovisnih društava. Time su objedinjene skupine velikih i malih dobavljača iz privremenog vjerovničkog vijeća, a u nju su uključeni ostali vjerovnici koji zadovoljavaju navedene kriterije.

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prema Zakonu o postupku izvanredne uprave, vjerovničko vijeće može imati najviše devet članova, a njihov broj (koji mora biti neparan) i razvrstavanje u skupine utvrđuje sud na prijedlog izvanrednog povjerenika.

Same članove vijeća biraju vjerovnici, a sud je zaključkom pozvao izvanrednog povjerenika da vjerovnike čije su tražbine utvrđene pozove putem Narodnih novina na izbor i imenovanje članova vjerovničkog vijeća svake posebne skupine vjerovnika.

Podsjetimo, izvanredni povjerenik priznao je tražbine vjerovnika u iznosu od 41,45 milijardi kuna, a osporio u iznosu od 16,43 milijarde kuna. Vjerovnici su pak međusobno osporili tražbine u iznosu od 10,4 milijarde kuna, iz čega proizlazi da je ukupno utvrđenih glavnih tražbina za sada (prije okončanja parničnih postupaka) 31,04 milijarde kuna.

Među vjerovnicima čije tražbine osporava izvanredni povjerenik najveći je ruski Sberbank te od Agrokora potražuje 1,1 milijardu eura.

  • +43
Za izglasavanje nagodbe ostalo je još manje od tri mjeseca Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Adris roll-up kreditorima osporava pravo glasa

S druge strane, u međusobnom osporavanju tražbina najvažniji igrač je Adris grupa te osporava tražbine vjerovnika koji sudjeluju u roll-up kreditu u dijelu u kojem su im prijavljene tražbine podmirene roll-upom. Riječ je o fondu Knighthead i drugim imateljima obveznica, kojima su otkupljene obveznice u vrijednosti od 270 milijuna eura, te bankama, kojima su zatvoreni krediti u iznosu od 210 milijuna eura. U Adrisu smatraju da stare tražbine koje su prestale postojati pretvaranjem u roll-up kredit ne bi trebale biti zastupljene u glasanju o nagodbi.

Način razvrstavanja vjerovnika u skupine najoštrije je kritizirala udruga malih dioničara Agrokora, u kojoj smatraju da roll-up kredit, koji je odobren nakon pokretanja izvanredne uprave, nikako ne može biti temelj za bilo kakvo razvrstavanje sudionika u posebne skupine. Mali dioničari dovode u pitanje i to što se držateljima jamstava omogućuju tri glasa u vjerovničkom vijeću, od čega čak dva glasa roll-up kreditorima (jedan glas kroz obveznice i još jedan glas kroz posebnu skupinu).

Inače, prijedlog nagodbe mora biti podnesen Trgovačkom sudu u Zagrebu najkasnije do 10. travnja 2018. godine. Za postizanje nagodbe prijedlog treba dobiti većinu po vrijednosti tražbina u svakoj kategoriji vjerovnika. Ako to ne uspije, moguće je iznimno zaključiti nagodbu pod uvjetom da je odobre vjerovnici koji drže dvije trećine vrijednosti ukupnih potraživanja.

S obzirom na relativno kratke rokove i činjenicu da je trenutno gotovo polovica tražbina osporena, neizvjesno je tko će na kraju moći sudjelovati u izradi nacrta i izglasavaju nagodbe i čiji glasovi će biti presudni.