POSAO ZA DORH I USKOK

Maras o slučaju Bandićeve kćeri: Istražiti odnose gradonačelnika i Šelendića

01.03.2020 u 16:56

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras pozvao je u nedjelju DORH i USKOK da istraže odnose između gradonačelnika Milana Bandića i poduzetnika Željka Šelendića, čiji je stan Bandićeva kći besplatno koristila 15 godina.

Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi mu taj poduzetnik 15 godina tolerirao stanovanje kćeri, radi o vraćanju određene usluge. Zato pozivamo USKOK i DORH da reagiraju i provjere poslovne odnose između gradonačelnika Bandića, poduzetnika Željka Šelendića i Grada Zagreba, rekao je Maras na konferenciji za novinare.

Uvjeren je da se "kroz stanovanje u tom stanu, njegovu cijenu i prikrivanje vlasništva mogu vidjeti skuplji stupići i koševi za smeće, kao i netransparetno trošenje novca".

Pozvao je premijera Andreja Plenkovića, kako je rekao, "samoprozvanog borca protiv korupcije", da se izjasni je li mu takvo ponašanje prihvatljivo te hoće li i dalje biti u koaliciji s Bandićem.

Maras smatra da je jedina moguća promjena i borba protiv korupcije u Hrvatskoj - da se na izborima izaberu novi premijer i gradonačelnik.

S obzirom na dosadašnje upravljanje Zagrebom, Maras je ustvrdio da imaju osnovanu sumnju da je u proteklih 10 godina iz gradskog proračuna izvučeno 10 milijardi kuna, odnosno jedan cijeli gradski proračun.

Osnovat ćemo ZG-USKOK

Budući da nisu zadovoljni radom pravosudnih tijela u slučaju zagrebačkog gradonačelnika, Maras je najavio da će, kada preuzmu vlast, osnovati posebno istražno tijelo koje će se baviti samo nepravilnostima u Gradskoj upravi u proteklom razdoblju, tzv. ZG-USKOK.

Milan Bandić dolazi na sjednicu zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Želimo pokazati građanima da ćemo se drugačije odnositi prema njihovoj imovini, da ćemo za nju skrbiti i da ćemo ono što je ukradeno u proteklom razdoblju probati vratiti", poručio je.

Muči ga, istaknuo je, što država zna da Bandić ne živi u skladu sa svojim prihodima, ali da se to godinama "razvlači" bez sudskog pravorijeka.

Prema njegovim informacijama, rekao je, postoje prelasci pojedinaca iz pravosudnih tijela u Grad Zagreb, odnosno djelatnici DORH-a i Uskoka zapošljavaju se u Gradu kad treba usporiti istragu i doći do informacija.

"Kako je moguće da ljudi koji su se bavili i bili u doticaju sa slučajem gradonačelnika Bandića na kraju završavaju u Gradskom poglavarstvu? To su pitanja na koja nas također zanimaju odgovori", poručio je Maras.