OPTUŽBE ZA RAD U UDBI

Manolić: Radujem se parnici s Karamarkom, čuvam dokumente

09.06.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko konačno se nakon tjedan dana oglasio i demantirao optužbe Josipa Manolića da je bio doušnik Udbe kazavši upravo suprotno - da je bio žrtva obrade jugoslavenske tajne službe. Kazao je da će tužiti Manolića. S druge strane Josip Manolić ostaje pri svome te s radošću očekuje obračun na sudu gdje će, kaže, donijeti dokumente koji potkrepljuju njegove argumente

tportal je pokušao doći do komentara HDZ-a na spomenute optužbe, ali odgovor na upit još čekamo. 'Ako se odlučio na tužbu, onda je taj proces najbolji. Pozdravljam takav put rješavanja problema da čovjek zaštiti svoj integritet. To je najbolje', kazao je Manolić za tportal. Manolić, bivši visoki dužnosnik hrvatskih i jugoslavenskih tajnih službi kaže da dokumente mora čuvati za parnicu. 'Ne bih htio to ispucati u novine da ispadne da se obračunavam s Karamarkom', objasnio je. Ponovio je da mu je drago što se Karamarko 'odlučio na sudski put rješavanja svoje nevinosti'.

Karamarko je za Večernji.hr kazao da su bivši djelatnici Službe državne sigurnosti spremni na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe lažne, da je on bio pod obradom tajne službe bivšeg režima i žrtva operativne akcije, a ne dio režima.

Karamarko također za Nacional tvrdi da je lažno optužen i oklevetan i da je to Manolić napravio isključivo iz političkih motiva i u predizbornu svrhu. On smatra da ga Manolić želi denuncirati, samo zato što se kao političar zalaže za proeuropske i antitotalitarističke vrijednosti. Karamarko je uvjeren da to Manolić radi za račun starih političkih struktura, poluobavještajnog podzemlja i onih koji se još uvijek nisu distancirali od komunističkog totalitarizma.

Nacional u novom broju nastavlja priču koju je načeo u prošlom broju u intervju s Josipom Manolićem. U novom broju bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je s Manolićem i prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom bio u uskom krugu ljudi koji su vodili HDZ prilikom stvaranja hrvatske države, kaže da ne zna pouzdano je li Karamarko radio za Udbu, ali naglašava da je Manolić pred Tuđmanom spomenuo Karamarkovo ime u tom kontekstu.

Komentirajući za tportal Mesićevu izjavu, Manolić tvrdi da je to je bila poznata stvar u njihovom krugu i nije bila nikakva novost.
'Gledajte, ako smo preuzeli čitav bivši sustav, pa i represivni, tajne službe, policiju i vojsku, onda nema smisla da gonimo doušnike, to je besmislica, jer su doušnici bili u službi šefova koje smo preuzeli', objasnio je Manolić. Zanimljivo, ali bivši predsjednik Mesić nam se nije htio očitovati o tome kada smo ga pitali u petak. Opravdao se odmorom pred daleko putovanje u Kinu.