NEMA VEĆE PLAĆE

Manevar nije uspio: Bauk ukida povišicu Zlatka Ževrnje

08.10.2014 u 09:24

Bionic
Reading

Iako je prošlog tjedna na sjednici Županijske skupštine dobio povišicu, što je javnosti predstavljeno kao odluka da se njegova plaća 'neće smanjivati', splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja ipak neće tako brzo dočekati veća primanja. Kako tportal doznaje, Ministarstvo uprave će zbog formalnih propusta staviti tu odluku van snage

Kako smo već pisali, Ževrnja se dosjetio kako stati na kraj sve češćim smanjenjima plaće koja su mu dolazila automatizmom: donedavno su, naime, njegova primanja bila formalno vezana uz ona državnih dužnosnika, pa je svaka Vladina odluka o štednji utjecala i na njega. Radilo se o izumu njegova prethodnika Ante Sanadera, koji je u nekim sretnim vremenima zaključio da bi bilo bolje vezati županovu plaću uz plaće premijera i ministara, nego svakih nekoliko godina donositi odluke o povišicama. Mislio je da će vječno rasti. Međutim, nevolja je u tome što je vlada Zorana Milanovića u dva navrata smanjivala osnovicu za izračun plaće.

Nesretni splitsko-dalmatinski župan nemoćno je gledao svoj sve tanji novčanik, pa je prošlog tjedna uspio provući odluku po kojoj fiksira osnovicu plaća za sebe i svoje zamjenike, ali zato i povećava koeficijente - sebi s 5,5 na 6,2, a dožupanima s 4,7 na 5,27. Problem je, međutim, što se kao formalni predlagatelj ove odluke navodi Odbor za izbor i imenovanja, a predložiti ju je mogao samo župan osobno.

'Ministarstvo ima saznanja o tome i vjerojatno će pokrenuti postupak po službenoj dužnosti, odnosno, staviti odluku van snage i vratiti je na ponovno donošenje', potvrdio je za tportal ministar uprave Arsen Bauk. On sam prije toga će zatražiti mišljenje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa jer se trenutno nalazi i na poziciji predsjednika SDP-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa ne želi da se dovede u sumnju njegova nepristranost.

Točnu neto plaću Zlatka Ževrnje teško je izračunati jer čovjek ima dosta dodataka zbog radnog staža i troje djece, a u njegovim službama odbijaju dati te podatke, ali bruto iznosi su poznati: po stupanju na dužnost imao je 28.407 kuna, nakon smanjenja u travnju ove godine pao je na 26.818 kuna, a najnovijom odlukom skočio bi na 30.232 kune. Odnosno, plaća bi mu se povećala za cijelih 12 posto.

Prevedeno na hrvatski i izračunato otprilike točno: Ževrnja je prošlog ljeta primao 18.300 kuna mjesečno, što je i sam napisao u svojoj imovinskoj kartici, potom mu je plaća smanjena za nekoliko stotina kuna, a sada je želi povećati na gotovo 19 tisuća kuna.

Sam splitsko-dalmatinski župan trebao je biti počašćen povišicom - odnosno navodnom odlukom da mu se plaća 'ne smanjuje' - uz dosta komično objašnjenje da 'vodi najveću županiju po površini, s najvećim brojem stanovnika i najvišim proračunom, a samim time i s najviše problema'. A u svaki njen kutak, eto, treba 'otići, sagledati probleme i pristupiti njihovu rješavanju'.

Ako se ostvari najava ministra Bauka, na jednoj od idućih sjednica Županijske skupštine morao bi osobno predložiti povećanje svojih primanja i ponuditi obrazloženje.

Upitali smo i Ževrnju za komentar, a on kaže da je u odlučivanju oko njegove plaće sve bilo u redu. 'Apsolutno je netočno da postoje nepravilnosti, naši pravnici i stručne službe tvrde da su poštovali cijelu zakonsku proceduru i da je procesno sve uredno', kazao nam je Ževrnja.