'DA SE IZBJEGNE SUMNJA'

Mamić zbog Turudića i treći put dobio pravosudni progon u Osijek

29.01.2018 u 15:34

Bionic
Reading

Vrhovni sud odlučio je da će i za posljednju istragu koju je tužiteljstvo krajem prošle godine pokrenulo protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića biti nadležan Županijski sud u Osijeku, gdje se Mamiću već sudi po prvoj optužnici dok druga čeka sudsku potvrdu

Premještanje nadležnosti u Osijek od Vrhovnog suda zatražio je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, podsjećajući da se pred tim sudom već vode dva postupka protiv Mamića. Prve dvije Mamićeve optužnice, obje zbog izvlačenja novca iz Dinama, premještene su u Osijek zbog Mamićeva poznanstva s nekoliko zagrebačkih sudaca među kojima je i predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić.

'Imajući na umu navode predlagatelja, poglavito razloge zbog kojih se dva kaznena postupka protiv okr. Zdravka Mamića vode pred Županijskim sudom u Osijeku, te da bi se osnažilo povjerenje u sudbenu vlast i izbjegla svaka moguća sumnja u bilo kakvu pristranost u postupanje sudaca Županijskog suda u Zagrebu, ispunjeni su razlozi... pa je za poduzimanje svih radnji u prethodnom postupku trebalo odrediti Županijski sud u Osijeku', zaključio je Vrhovni sud.

  • +2
Zdravko Mamić dolazi na sud Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Posljednju istragu protiv Mamića zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je krajem prosinca zbog zlouporaba kojima je Dinamo od 2004. do 2007. navodno oštetio za više od 2,6 milijuna eura.

Državno odvjetništvo sumnja da je Mamić kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama od početka veljače 2004. do 7. ožujka 2007. 's računa kluba u jednoj austrijskoj banci', kao ovlaštena osoba za raspolaganje novcem na tom računu, 'bez stvarne i pravne osnove podigao ukupno najmanje 2.535.574,71 eura u gotovini, a određeni je iznos novca s računa kluba prenio na svoj i bratov bankovni račun'.

Mamić si je na taj način pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 2,57 milijuna eura odnosno 19 milijuna kuna, dok je 'bratu pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje' 58.800 eura odnosno nešto manje od 450 tisuća kuna. Tužiteljstvo sumnja da su novac za koji su oštetili Dinamo Mamići koristili 'za svoje potrebe'.