NEMA PREGOVORA S TERORISTIMA?

Malo je nade u sretan ishod za otetog Hrvata

06.08.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Dok se bliži isteku, rok od postavljenih 48 sati u kojem su teroristi jučer zaprijetili izvršiti dekapitaciju otetog Hrvata ako Egipat ne ispuni njihove zahtjeve, poznavatelji djelovanja takozvane Islamske države upozoravaju da je malo nade u sretan ishod po otetog čovjeka s obzirom na to da su teroristi postavili nerealan cilj i da Zapad rijetko s njima pregovara

Podsjetimo, skupina Pokrajina Sinaj povezana s Islamskom državom objavila je jučer u poslijepdodnevnim satima videosnimku u kojoj prijeti da će u roku 48 sati ubiti otetog 31-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske ako Egipat ne pusti iz zatvora muslimanske žene.

'Riječ je o nastavku politike koju provodi takozvana Islamska država na Bliskom istoku, konkretno njezina podružnica koja je aktivna već neko vrijeme u Egiptu i ovo je nastojanje da na sebe skrenu pažnju te slanje poruke svim nevjernicima koji ne vjeruju u njihov cilj. Poruka je tu da pokažu kako su prisutni i sposobni širiti dalje svoj teror', objasnio je u razgovoru za tportal Dario Kuntić, doktorski kandidat na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i član Instituta za europske i globalizacijske studije.

Zahtjev koji su teroristi postavili nije realan, upozorava te dodaje da oni, kao što je već poznato ni ne očekuju da ih Zapad ispuni, a s obzirom na to male su i šanse, iako se uvijek treba nadati najboljem, da će ova priča imati sretan ishod. Kuntić, naime, podsjeća na dosadašnje djelovanje takozvane Islamske države, čiji je 'glavni cilj propaganda u svrhu motivacije i regrutacije novih članova da bi širili teror'.

Oni nisu tražili otkupninu, podsjeća i objašnjava, da kad bi taoca pustili zbog novca, to bi se 'u njihovim redovima moglo tumačiti kao slabost i da se bore samo zbog novca, a ne ostvarenja sna o osnivanju kalifata'.

S obzirom na sve rečeno, mala je vjerojatnost da će biti pregovora i spašavanja taoca, no ipak je dobro, smatra Kuntić, to da prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova putuje u Egipat jer to znači da Hrvatska radi na traženju rješenja i da se nada najboljem, čemu se i mi možemo nadati.

Teroristi i mediji u neformalnoj simbiozi

Kuntić se također osvrnuo i na ponašanje medija u cijeloj priči, koji su odmah po objavi videosnimke pohrlili objaviti je, kao i fotografije te identitet otetog čovjeka ne shvaćajući ili ne želeći shvatiti da time pomažu teroristima. 'Mediji i teroristi žive u neformalnoj simbiozi', žalosna je konstatacija koju je iznio Kuntić.

Naime, 'medijima trebaju čitanost, gledanost i klikanost i objavom što dobivaju objavom ovakvih stvari, a to ide na ruku teroristima jer im mediji dodatno pomažu širenju njihove propagande'. U tom začaranom krugu, kako ga naziva, upozoriti treba i da čitatelji i gledatelji nose svoj dio, a zaboravljeni su ostali i osjećaji obitelji otetog, koja se ionako već nalazi u izuzetno teškoj situaciji.

'Ova situacija tiče se svih nas i prvo bih želio izraziti solidarnost s obitelji. Naša diplomacija poduzima sve, ali treba imati na umu da diplomacija djeluje tiho, kako se ne bi pogoršala situacija. U ovakvim urgentnim situacijama te se stvari rješavaju na najvišoj razini. Nema vremena za misije, ambasadore već se izravnom komunikacijom pokušava nešto napraviti', poručio je bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu Daniel Bučangostujući na televiziji N1 i dodao da je teško procijeniti šanse da Egipat pristane na razmjenu: 'Rukovodit će se svojim interesima. Za strahovati je da će egipatske vlasti zauzeti stav da nema pregovora s teroristima.'

Na tom tragu razmišlja i Ivan Iveković, dugogodišnji profesor Američkog sveučilišta u Kairu, koji sumnja da će egipatske vlasti biti spremne krenuti u ispunjavanje zahtjeva terorista. Kako je, naime, kazao Jutarnjem listu: 'U egipatskim zatvorima nalazi se najmanje 40.000 zatvorenika, a najmanje trećinu čine žene, velikom većinom muslimanke. Teško da će ih egipatske vlasti početi puštati.' Iveković u široj interpretaciji ne isključuje da je objava snimke vezana i uz današnje otvaranje Sueskog kanala, na koje će doći stotinu stranih delegacija, a niz terorističkih akcija na trasi Kairo - Suez, kojom će prolaziti visoke delegacije, traje već dulje vrijeme.